ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων
A man holding a sign that reads Jesus Please Save Greece, strolls around downtown Athens, on June 3, 2015 / , , 3 , 2015 Nick Paleologos / SOOC

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012. Διαβάστε το σκεπτικό των δικαστών

Εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δημοσιεύθηκε σήμερα η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ.

Πλέον η κυβέρνηση οφείλει να επαναφέρει τις συντάξεις στα επίπεδα του 2012, πριν δηλαδή τις περικοπές που εφαρμόστηκαν με το Μνημόνιο.

Στα “θετικά” της απόφασης πάντως, είναι το γεγονός ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ κι έτσι η κυβέρνηση καλείται να καταβάλλει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ποσό κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με τα 4,5 που εκτιμάται ότι θα ήταν το ποσό σε περίπτωση που ίσχυε η αναδρομικότητα. Αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο για όσους προσέφυγαν σχετικά στη Δικαιοσύνη, ο αριθμός των οποίων είναι ιδιαίτερα μικρός.

Το σκεπτικό

Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό των αποφάσεων που αφορούν στις συντάξεις, καταγράφεται -σύμφωνα με την Ολομέλεια- ότι πριν τις  περικοπές που έγιναν το 2012 δεν προηγήθηκε επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν  στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων από τις περικοπές των συντάξεων, αλλά και την αναγκαιότητα των περικοπών  αυτών.

Επισημαίνεται δε πως “παρεκκλίσεις ως προς την αναγκαιότητα της υπάρξεως ή ως προς το περιεχόμενο της επίμαχης μελέτης θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως είναι όταν συντρέχει άμεση απειλή κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας και τα συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται κατεπειγόντως για την αποτροπή του κινδύνου”.

Η απόφαση της Ολομέλειας, είναι αμετάκλητη και είναι σε ισχύ από σήμερα, οπότε και δημοσιεύθηκε. Ουσιαστικά αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή των επίμαχων συντάξεων  στα επίπεδα του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει η Ολομέλεια του ΣτΕ και για τις περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών τις οποίες επίσης είχε κρίνει αντισυνταγματικές, χωρίς όμως να αναγνωρίζει αναδρομικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα