Απόφαση - έκπληξη για συμβασιούχους του ΟΤΕ

HAm? ??? ?????h?????????? q? ??(EUROKINISSI-EM????I???)
HAm? ??? ?????h?????????? q? ??(EUROKINISSI-EM????I???) EUROKINISSI

Ευχάριστη εξέλιξη για συμβασιούχους "νέας γενιάς".Το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι συμβάσεις ορισμένου χρόνου πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου επειδή υποκρύπτουν κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών

"Πράσινο φως" για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων και "νέας γενιάς" (με διαδοχικές συμβάσεις που "έτρεχαν" και το καλοκαίρι του 2004) ανάβει ο Αρειος Πάγος, ακόμα και στην περίπτωση που ο Γενικός Κανονισμός ενός οργανισμού απαγορεύει ρητά τη μετατροπή μιας σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Με αποφάσεις - σοκ τα εργατικά τμήματα του ΑΠ, ανατρέποντας αντίθετες εφετειακές αποφάσεις αλλά και την αντίθετη νομολογία της Ολομέλειας ΑΠ, έκριναν ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν συμβασιούχοι του ΟΤΕ (που είχαν προσληφθεί ως έκτακτο προσωπικό, με σύμβαση ορισμένου χρόνου) μολονότι ο Κανονισμός του (που έχει ισχύ νόμου) το απαγορεύει ρητά, όπως συμβαίνει και με αντίστοιχους νόμους ή κανονισμούς άλλων φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων κ.λπ.

Οι αρεοπαγιτικές αποφάσεις ξεπέρασαν τις αρνητικές για τους συμβασιούχους εισηγήσεις προς τον ΑΠ, που όρθωναν τα γνωστά συνταγματικά εμπόδια που προέκυψαν με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001. Κατά τις αρεοπαγιτικές εισηγήσεις (τις παρόμοιες εφετειακές αποφάσεις και την αντίστοιχη νομολογία της Ολομέλειας) έπρεπε να υπερισχύσει η απαγόρευση μονιμοποίησης, αφού προβλέπεται από τον Κανονισμό, που έχει ισχύ νόμου.

Ομως ο ΑΠ, κάνοντας ένα μεγάλο φιλεργατικό βήμα, ανατρέπει τα δεδομένα, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον απόλυτα προστατευτικό για τους εργαζόμενους νόμο 2112/20 (επί Ελ. Βενιζέλου), αφού δέχεται ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτός, που δεν επιτρέπει να υπογράφονται συμβάσεις με διαφορετικό "μανδύα" και έτσι να καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα.

SHARE:

24Media Network