Μειώσεις μισθών έως και 40% απαιτεί η τρόικα

Businessman sitting at conference table, with head in hands
Businessman sitting at conference table, with head in hands GETTY IMAGES

Διαβάστε τι διημείφθη στη μαραθώνια συνάντηση που είχαν οι τροϊκανοί στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, και τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις της τρόικας η οποία έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης για να κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις, κλαδικές συμβάσεις, κ.λπ.), από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.

Έτσι, όπως ανέφερε το Μέγκα, οι τροϊκανοί ζητούν μειώσεις μισθών ακόμη και 40% μέσα στο 2012, καθώς πέρα από το 15% που έτσι κι αλλιώς θα χαθεί απαιτούν πρόσθετες περικοπές της τάξης του 25%.

Σύμφωνα με το Μέγκα, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ζητήσει ανοιχτά πλέον από την κυβέρνηση να νομοθετήσει και να δεσμεύσει τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν πριν προχωρήσει το δάνειο που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης είναι:

*Η μείωση των κατώτερων μισθών η κατάργηση του 13ου & 14ου μισθού

*Η μείωση των επικουρικών συντάξεων

*Η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις (κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους)

*Η διαδικασία στήριξης των τραπεζών & ο ρόλος του Δημοσίου στη διοίκησή τους

Για τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ενημερωθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις καθώς όπως φαίνεται ο φάκελος των εργασιακών παραμένει ανοιχτός και μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνάντησης και θα απασχολήσει τη νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία ενδέχεται να γίνει και το απόγευμα της Παρασκευής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Όχι" των κοινωνικών εταίρων στη μείωση μισθών

Η τρόικα μας έκοψε και το... ποτό

SHARE:

24Media Network