Μετακινήσεις υπαλλήλων για να αποφευχθεί το χάος

Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Σαρωτικές μετακινήσεις εργαζομένων στο δημόσιο φέρνει η εφεδρεία. Κενές θέσεις λόγω της απομάκρυνσης 20.000 υπαλλήλων. Παραδοχή λαθών για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα

Προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες , που καταγράφονται μετά την εφαρμογή του "πρώτου κύματος" της εργασιακής εφεδρείας και με δεδομένες τις μαζικές αποχωρήσεις με συνταξιοδότηση, που έχουν σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια , γίνονται τις τελευταίες ημέρες από διευθύνσεις προσωπικού σε όλα τα υπουργεία

Οι εκτεταμένες μετακινήσεις υπαλλήλων είναι η πρώτη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε χαοτικές καταστάσεις.

Ακόμη και χθες κάποιοι μόνιμοι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις, με τις οποίες λύεται και επισήμως η σχέση τους με το δημόσιο και εντάσσονται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα επιτευχθεί ο στόχος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για απομάκρυνση περίπου 20.000 υπαλλήλων, ενώ ως το τέλος της εβδομάδας οι φορείς του δημοσίου θα κληθούν να δηλώσουν τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων, που τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Διάψευση Ρέππα για τα περί "άδικου μέτρου"

Στο μεταξύ, συνεργάτες του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευδαν ότι ο Δημ. Ρέππας χαρακτήρισε άδικο μέτρο την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, αν και παραδέχονται ότι μέσα στις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας και τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση, ήταν αδύνατο να μην υπάρξουν, εξ αντικειμένου, κάποιες αδικίες.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε χρόνος για ποιοτική αξιολόγηση και πως επιλέχθηκε αναγκαστικά ένα τουλάχιστον αντικειμενικό κριτήριο, αυτό της ηλικίας, για την πιο ήπια εφαρμογή του μέτρου.

Παραλλήλως, υποστηρίζουν ότι ήταν ένα κριτήριο που δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η αντικειμενικότητά του και να δημιουργήσει αντιδράσεις μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, "η θέσπιση αντικειμενικού κριτηρίου, που συνδυάζει την ηλικία αφενός και την εγγύτητα στη σύνταξη αφετέρου, ήταν η μόνη ορθή επιλογή για να αποκλειστεί η παραμικρή υποψία κομματισμού και πελατειακής διαχείρισης του κράτους, δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα του μέτρου.

Διαδικασίες αξιολόγησης δομών και υπαλλήλων που τώρα προωθούμε, αν είχαν θεσπιστεί και εφαρμοστεί εδώ και χρόνια, θα είχαμε αποφύγει τέτοιες οριζόντιες προσεγγίσεις, που εξ αντικειμένου δεν είναι απόλυτα δίκαιες".

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Είναι κρίμα για την ΝΔ και τον εκπρόσωπό της να παριστάνουν την αντιπολίτευση στον εαυτό τους, νομίζοντας ότι με ψέματα θα συλλέξουν ψήφους ανθρώπων, που θίγονται από το μέτρο της εφεδρείας, σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι:

* Ουδείς από όσους ορίζει ο νόμος, εξαιρείται της εφεδρείας εφ' όσον έχει συμπληρώσει συγκεκριμένη ηλικία και συγκεκριμένα χρόνια υπηρεσίας. Ούτε "ημέτεροι", ούτε "υμέτεροι", ούτε μετατασσόμενοι, ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να την αποφύγει. Τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και εφαρμόζονται αυτόματα. Η εφαρμογή του νόμου είναι απρόσωπη και αμερόληπτη. Τα υπόλοιπα κρύβονται μόνο στη φαντασία και τις φαντασιώσεις της ΝΔ και του εκπροσώπου της.

*Ο αναπληρωτής προϊστάμενος οργανικής μονάδας Γενικής Διεύθυνσης προβλέπεται από το άρθρο 87 του Υπαλληλικού Κώδικα. Είναι εύκολο να το αναζητήσουν από οποιαδήποτε τράπεζα νομικών πληροφοριών, ώστε να πάψουν να παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό.

*Οι επιλογές Γενικών Διευθυντών και αναπληρωτών αυτών, έχουν γίνει όπως ο νόμος προβλέπει, σε ανύποπτο χρόνο, που δεν είχε καμιά σχέση με τον χρόνο ψήφισης του νόμου για την εφεδρεία. Οποιαδήποτε σχετική σύνδεση είναι κακόβουλη. Η εξαίρεση από την εφεδρεία αφορά μόνο στους Γενικούς Διευθυντές και μόνον αναπληρωτές, που, πριν την ψήφιση του νόμου, είχαν οριστεί και ασκούσαν ήδη καθήκοντα Γενικού Διευθυντή. Αυτό αναφέρεται ρητά και στην ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου μας που έχει εκδοθεί, στην οποία παραπέμπουμε την ΝΔ και τον εκπρόσωπό της.

*Δυστυχώς, με άγνοια νόμων, με λογικές ακροβασίες και με χονδροειδή ψέματα δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να κυβερνήσεις. Γίνεσαι επικίνδυνος.

SHARE:

24Media Network