Μηταράκης: Τέλος του μήνα θα καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας

Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI

Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας, με νομοθετική πρωτοβουλία, οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για τη ρύθμιση των χρεών τους στον ΕΦΚΑ

Τέλος του μήνα αναμένεται να αρχίσει η καταβολή των συντάξεων χηρείας, όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ο Νότης Μηταράκης, μιλώνστας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στις μηχανογραφικές αλλαγές που απαιτούνταν, ωστε να καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά του επανυπολογισμού των συντάξεων χηρείας, είπε πως μετά τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν, τα ποσά θα αρχίσουν να καταβάλλονται στο τέλος του μήνα.

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του σχεδίου «Άτλας» και την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, οι συντάξεις χηρείας θα μπορούν να εκδίδονται αυθημερόν.

Για τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως με νομοθετική πρωτοβουλία εντός ολίγων ημερών, θα δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο σύστημα, ασχέτως με το αν το ποσό της οφειλής τους αυτή τη στιγμή δεν είναι υπολογισμένο σωστά, ώστε να μην χαθεί η προθεσμία. "Με τη ρύθμιση του ζητήματος, οι οφειλέτες θα πληρώσουν τελικά το ποσό που τους αναλογεί» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Μηταράκης κατέδειξε πως η βασικότερη αδυναμία του μέχρι τώρα ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, είναι το ότι δεν υπάρχει εξισορρόπηση του κινδύνου.

Αυτή τη στιγμή, είπε, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων, η κρατική σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ενώ στον δεύτερο πυλώνα θα εισαχθεί η κεφαλαιοποίηση στις επικουρικές συντάξεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες.

Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει υπέρ των νέων ασφαλισμένων που θα διαθέτουν το δικό τους ατομικό λογαριασμό, στον οποίο τα χρήματά τους, θα επενδύονται έως ότου φτάσουν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους. Επιπλέον, σχετικά με το εύρος ηλικίας που θα προβλέπεται για τις νέες επικουρικές, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως και σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ένα ηλικιακό εύρος συνταξιοδότησης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Όσον αφορά τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου που θα αφορούν την κύρια σύνταξη, ο Υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως αυτές θα είναι μόνο θετικές.

Για τα αναδρομικά ανέφερε πως αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο ότι η εκτελεστική εξουσία, θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Από εκεί και πέρα, με βάση το ύψος των αναδρομικών που θα οριστεί, εξαρτάται και ο τρόπος καταβολής και διαχείρισης του ζητήματος από την Πολιτεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Υπουργείο Εργασίας, Συντάξεις, ΕΦΚΑ, Ασφαλιστικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υπουργείο Εργασίας: Νέος υπολογισμός συντάξεων μετά από εργατικό ατύχημα

Βρούτσης: Αυξήθηκαν οι προσλήψεις τον Αύγουστο

SHARE: