Ο "πόλεμος" των 25€. Κεγκέρογλου: Προς επανεξέταση το εισιτήριο στα νοσοκομεία

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας για το 25ευρω στα δημόσια νοσοκομεία. Διαψεύδει τα σενάρια περί αναπροσαρμογής επικουρικών συντάξεων από το νέο έτος

Προς επανεξέταση είναι, στο πλαίσιο της κυβέρνησης, το μέτρο του εισιτηρίου 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.

"Το ΠΑΣΟΚ έθεσε το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να επανεξεταστεί και στο πλαίσιο της κυβέρνησης και του υπουργείου. Η συζήτηση γίνεται βεβαίως δημόσια, αλλά γίνεται και στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Πιστεύω να έχει θετική κατάληξη", σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας και προσθέτει:

"Σε κάθε περίπτωση αυτό το θέμα είναι προς επανεξέταση και ως προς αυτούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση. Θα πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να διευρυνθούν οι κοινωνικές κατηγορίες που εξαιρούνται. Για παράδειγμα δεν είναι ευκρινές κατά πόσο οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν εισόδημα, καλύπτονται από την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί".

Οι αντιδράσεις για την επιβολή εισιτηρίων συνεχίζεται με τον Άδωνι Γεωργιάδη, να επιμένει ότι πρόκειται για λογικό μέτρο, το ΠΑΣΟΚ να τον "αδειάζει" επισήμως και τον ΙΣΑ να σημειώνει ότι οι ασθενείς οδηγούνται σε αναγκαστική αποφυγή της νοσηλείας.

Διάψευση σεναρίων για αναπροσαρμογή των επικουρικών από το νέο έτος

Ο υφυπουργός Εργασίας διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία με την αρχή του νέου έτους τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

"Κατ' αρχήν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να έχει ανακοινωθεί ή να ισχύει με τον καινούργιο χρόνο. Επομένως όλα είναι σενάρια που προφανώς στηρίζονται σε κάποιες απόψεις. Δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία για το νέο σύστημα, το οποίο άλλωστε δεν θα εφαρμοστεί από 1/1/2014 προκειμένου να έχουμε αυτού του τύπου τα δημοσιεύματα. Το νέο σύστημα όπως έχει προσδιοριστεί, με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας είναι ακόμη υπό επεξεργασία και θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένη ρύθμιση".

Σε ερώτηση αν αληθεύει πως έχει ήδη καταρτιστεί ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ για τις επικουρικές και απομένει μόνο η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει:

"Το θέμα των επικουρικών συντάξεων με το νέο σύστημα δεν έχει καταληχθεί και δεν υπάρχει και συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης. Επομένως είναι υποθετικά τα σενάρια".

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πάντως ότι "αυτό το οποίο θα ισχύσει από 1/1/2014 είναι το νέο σύστημα καταβολής του εφάπαξ, που έχει να κάνει με όλους όσους λάβουν πράξη συνταξιοδοτική από την 1η Ιανουαρίου και μετά".

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει μείωση στο εφάπαξ τόνισε ότι "αρχικά ο νέος τρόπος προέβλεπε κάποια μείωση η οποία ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά μετά από επεξεργασία που έγινε από το υπουργείο με τη δυνατότητα απόσβεσης σε περισσότερα χρόνια θα είναι πάρα πολύ μειωμένη".

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ' Εθνους, νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων -με το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 20% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους- προωθείται στο μεγαλύτερο επικουρικό Ταμείο της χώρας (ΕΤΕΑ).

Οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου, ενώ ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως οι μειώσεις θα είναι 25% την επόμενη πενταετία.

Ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ έχει ήδη καταρτιστεί (με βάση και την αναλογιστική μελέτη) και εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή. Ουσιαστικά θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο εισφορών και παροχών για πάνω από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους (Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Έθνος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γεωργιάδης: "Δεν είναι αντιλαϊκό μέτρο. Είναι πολύ λογικό" το 25ευρω

Το ΠΑΣΟΚ "αδειάζει" τον Α. Γεωργιάδη για το εισιτήριο στα νοσοκομεία

Ευρώ και συνταγή στα φαρμακεία. Γεωργιάδης: "Δεν θα πηγαίνουμε φυλακή όποιον δεν έχει να πληρώσει εισιτήριο στο νοσοκομείο"

SHARE:

24Media Network