Οι συντάξεις 'θυσία' για την αξιολόγηση. Ο πήχης για τις μειώσεις

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της κυβερνητικής σύσκεψης την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της κυβερνητικής σύσκεψης την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Η "απόλυτη κόκκινη γραμμή" στο θέμα των συντάξεων. Από τι θα εξαρτηθεί η μείωση στις κύριες συντάξεις

Η κυβέρνηση θυσιάζει τις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές, πάνω από τα 1.300 ευρώ, για να διασωθούν οι υπόλοιπες συντάξεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, το παραπάνω όριο αποτελεί «απόλυτη κόκκινη γραμμή». Όμως με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο όριο αποτελεί άθροισμα συντάξεων, δηλαδή κύριας και επικουρικής, σημαίνει ότι οι όποιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα ξεκινήσουν από τα 1.100 ευρώ μικτά, δηλαδή στα επίπεδα των 1.000 ευρώ καθαρά.

ADVERTISING

Στο σκέλος των κύριων συντάξεων όμως σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr η μείωση θα εξαρτηθεί και από την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς. Ουσιαστικά, ο νέος τρόπος υπολογισμού όλων των συντάξεων θα προκαλεί μειώσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά δεν θέλει να εφαρμόσει άμεσα και μέσω της προσωπικής διαφοράς, επιθυμεί να τις μεταφέρει για τα επόμενα έτη, ακόμα και μετά το 2018.

Μάλιστα στο ενδεχόμενο που ισχύσει η ρήτρα ανάπτυξης, τότε οι περικοπές αυτές θα μπορούσαν να μην εφαρμοστούν ποτέ. Απλώς οι όποιες αυξήσεις προκύψουν στο μέλλον για τις συντάξεις, λόγω βελτίωσης του ΑΕΠ της χώρας, επίσης δεν θα προστεθούν, αλλά θα συμψηφιστούν με τις τωρινές μειώσεις. Οι θεσμοί όμως επιθυμούν να περιοριστεί ο χρόνος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθιστώντας στην ουσία το μέτρο ανενεργό και προκαλώντας μειώσεις στις συντάξεις, πολύ πιο σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να επέλθει συμφωνία, φαίνεται πως είναι ο καθορισμός των ποσοστών αναπλήρωσης, αλλά και η χορήγηση της εθνικής σύνταξης.

Στα ποσοστά αναπλήρωσης, οι θεσμοί επιθυμούν περαιτέρω μείωσή τους, έτσι ώστε αθροιστικά για κύριες και επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν το 50 - 55%, ενώ σήμερα φτάνουν ακόμα και στο 70%. Για την εθνική σύνταξη θέλουν να ισχύσει ο κανόνας ενιαίων εισφορών και παροχών, κάτι που αν συμβεί θα οδηγήσει, ειδικά τους αγρότες, σε πολύ μικρότερες συντάξεις από το όριο των 384 ευρώ. που είναι σήμερα, η εθνική.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Εξαιρέσιμη αργία η Καθαρά Δευτέρα, πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Στο μισό ζητούν το όριο για το αφορολόγητο οι Θεσμοί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι Θεσμοί ζήτησαν μείωση των επικουρικών συντάξεων 'εδώ και τώρα'

Επίσημα θέμα για 'μαχαίρι' στις συντάξεις βάζουν οι Θεσμοί. Τα 4 σημεία της διαπραγμάτευσης με τον Κατρούγκαλο

SHARE:

24Media Network