Τσουκαλάς: Τέλος η “ασπίδα” προστασίας των εργαζομένων για τις απολύσεις

Τσουκαλάς: Τέλος η “ασπίδα” προστασίας των εργαζομένων για τις απολύσεις
Εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους Eurokinissi

Ο δικηγόρος με ειδίκευση στα εργασιακά ζητήματα Κώστας Τσουκαλάς, αναλύει στο News 24/7 το πνεύμα των τροπολογιών. Αναφέρει πως βρισκόμαστε στην αρχή των εργασιακών αλλαγών και σημειώνει πως οι εργολαβικές εταιρείες φαίνεται πως θα παίξουν πάλι ένα μεγάλο ρόλο με το δημόσιο και τις αναθέσεις έργων.

Τρεις τροπολογίες κατατέθηκαν λίγα λεπτά πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία στο διυπουργικό νομοσχέδιο από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις μέσα στη Βουλή.

Με τις τροπολογίες καταργείται το βάσιμο της απόλυσης, η ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, και μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις (ορίζει στα 4.608 πλαφόν σύνταξης), με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποχωρούν από την Ολομέλεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές αλλαγές.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΣΕΒ” σχολίασε σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας με την Έφη Αχτσιόγλου, στο ίδιο μήκος κύματος, να παρατηρεί πως καταργείται “ένα πολύ σοβαρό πλαίσιο προστασίας της εργασίας που χτίστηκε το προηγούμενο διάστημα. Ήταν πάγια απαίτηση του ΣΕΒ η κατάργηση των διατάξεων αυτών”.

Το News 24/7 επικοινώνησε με τον δικηγόρο με ειδίκευση στο εργατικό Δίκαιο, Κώστα Τσουκαλά, για να μας σχολιάσει το περιεχόμενο των τροπολογιών αυτών.

Το ότι έπρεπε να αιτιολογείται σπουδαίος λόγος απόλυσης ήταν ένας φραγμός στην αυθαιρεσία

“Καταργείται το όριο σύνταξης και οι διατάξεις της Έφης Αχτσιόγλου για την απόλυση και τις εργολαβικές εταιρείες” σχολίασε ο κ. Τσουκαλάς για να συνεχίσει:

“Σε ο,τι αφορά το δεύτερο σκέλος για τα εργασιακά, σαφώς και θίγονται τα δικαιώματα. Με την προηγούμενη διάταξη είχε μπει μια “ασπίδα” καθώς ο εργοδότης έπρεπε να αιτιολογήσει την απόλυση. Η κυβέρνηση αναφέρει πως η αλλαγή γίνεται για να μη στιγματίζεται ο εργαζόμενος, κάτι που όμως δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα”.

“Το ότι έπρεπε να αιτιολογείται σπουδαίος λόγος απόλυσης ήταν ένας φραγμός στην αυθαιρεσία. Δεν το βιώσαμε στην πράξη καθώς κράτησε για πολύ λίγο καιρό”, συνέχισε.

 

Για την τροπολογία Βρούτση για τα εργασιακά που αφορά την κατάργηση της συνυπευθυνότητας μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση εργασίας/έργου και του εργολάβου ή υπεργολάβου, ο κ. Τσουκαλάς μας είπε:

“Η διάταξη για τις εργολαβικές εταιρείες έδινε δυνατότητες διεκδίκησης στους εργαζομένους όσον αφορά την ευθύνη έναντι των δικαιωμάτων τους. Ουσιαστικά η προηγούμενη διάταξη έλεγε πως πέραν από τον άμεσο εργοδότη, μπορούσε κανείς να απευθύνει στον έμμεσο εργοδότη για τα κεκτημένα του. Μέχρι πρότινος δηλαδή, αν κάποιος δούλευε σε εμένα αλλά δεν είχε με εμένα σύμβαση, μπορούσε να ζητήσει τα δικαιώματά του και σε εμένα, κάτι που παύει να ισχύει.

Στην πράξη βέβαια πολλές φορές ο έμμεσος εργοδότης ήταν και άμεσος, γιατί έστηναν μια εταιρεία μαζί για να μην έχει ευθύνη ο πρώτος. Τώρα στην ουσία οι εργολαβικές εταιρείες φαίνεται πως θα παίξουν πάλι ένα μεγάλο ρόλο με το δημόσιο και τις αναθέσεις έργων. Στα νοσοκομεία είχε αλλάξει αυτό και είχαν γίνει συμβάσεις απ’ ευθείας με τους εργαζόμενους, κάτι που φαίνεται να τροποποιείται ξανά”.

Για το πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), ο κ. Τσουκαλάς είπε:

“Το πλαφόν με τις ανώτατες συντάξεις αφορά ελάχιστες συντάξεις στην πραγματικότητα. Είναι ένα πλαφόν τώρα που τίθεται το οποίο δεν είναι παράλογο, θα μπορούσε να είναι στα 5.000, πιο κοντά δηλαδή στο ανώτατο όριο ασφαλιστικών εισφορών, αλλά παράλογο δεν το χαρακτηρίζει κανείς”.

Η απόλυση θεωρείται έγκυρη επί της αρχής

Συνολικά σχολίασε πως όσα είδαμε “είναι μόνο η αρχή”.

“Κατ’ εμέ είναι μόνο η αρχή αυτό που είδαμε”, είπε. “Το βασικό ήταν ότι πέρναγε το βάρος να αποδειχθεί αν η απόλυση ήταν έγκυρη ή άκυρη στον εργοδότη. Τώρα, περνάει στον εργαζόμενο. Η απόλυση θεωρείται έγκυρη επί της αρχής και ο εργαζόμενος πρέπει αυτό να το αμφισβητήσει”.

“Υπάρχει όπως φαίνεται μια άλλη φιλοσοφία σε ο,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Οι εμβληματικού τύπου αλλαγές δεν θεωρώ πως θα κινδυνεύσουν, αλλά αυτές οι ουσιαστικές παραμετρικές αλλαγές θα έρθουν”, κατέληξε.

Οι τροπολογίες αναλυτικά παρακάτω:

https://www.news247.gr/download/3562//200000/tropologiavroutsi.pdf
https://www.news247.gr/download/4249//620000/vroutsistropologia.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα