Ξεκαθαρίζει το πρόγραμμα SURE στο Eurogroup της Παρασκευής

Ξεκαθαρίζει το πρόγραμμα SURE στο Eurogroup της Παρασκευής
Στιγμιότυπο από Eurogroup AP

Το SURE είναι το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Βασικός του στόχος είναι χρηματοδοτήσει με χαμηλότοκα δάνεια τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων για το υπό σύσταση κοινοτικού ταμείου για τη στήριξη της απασχόλησης με χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 100 δισ. προς τα κράτη μέλη. 

Το SURE (έτσι ονομάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που το πρότεινε στις 2 Απριλίου) έχει εγκριθεί και στο Eurogroup της 9ης Απριλίου αλλά και στην σύνοδο κορυφής στις 23 του περασμένου μήνα. Είναι το ένα από τα τρία εργαλεία πακέτο των 540 δισ. στο οποίο παρότι δόθηκε ο χαρακτηρισμός του υπερεπείγοντος έχει προχωρήσει μόνο το ½ δηλαδή στο σκέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Δηλαδή της χαμηλότοκης χρηματοδότησης των κρατών μελών με ποσό μέχρι και το 2% του ΑΕΠ τους από τον ESM για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που προέκυψαν από την κρίση του κορονοϊού. 

Το SURE είναι το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Θα είναι έκτακτο, θα έχει κεφάλαιο και θα έχει ένα βασικό σκοπό. Να χρηματοδοτήσει με χαμηλότοκα δάνεια τα κράτη μέλη για να καλύψουν με την σειρά τους ένα μέρος από την μειωμένη ή την εκ περιτροπής απασχόληση που θα υπάρξει σε όλα τα κράτη μέλη λόγω των περιορισμών και του μειωμένου τζίρου από την υγειονομική κρίση που μπορεί να υποχωρήσει αλλά δεν θα εξαφανιστεί αυτόματα.

Πως θα λειτουργήσει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα περιμένει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ που μπορεί να γίνουν και περισσότερα αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που λένε ότι κάποιες χώρες δεν θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο. Χωρίς να έχει δώσει αναλυτικές προβλέψεις για το ποσοστό της εκ περιτροπής απασχόλησης ή της μειωμένης εργασίας που θα έχουμε στην Ελλάδα το υπουργείο οικονομικών αναμένει να καλύψει τις ανάγκες αυτές για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Μάλιστα επειδή δίνεται η δυνατότητα της εκ των προτέρων δαπανών το ΥΠΟΙΚ θα αρχίσει να καλύπτει τις δαπάνες της εκ περιτροπής απασχόλησης από τον Ιούνιο από ταμειακά διαθέσιμα και θα περιμένει να πάρει από το SURE.

Το σχήμα που φαίνεται να προκρίνεται για την χρήση των συγκεκριμένων κονδυλίων θα είναι το εξής. Αν ο εργοδότης είτε με μειωμένο ωράριο είτε με εκ περιτροπής εργασίας μειώνει το μισθό στο 50% λόγω κορονοϊού τότε το δημόσιο θα έρχεται και θα καλύπτει με χρήματα από το SURE το 60% του υπολοίπου 50% της αμοιβής του εργαζόμενου ο οποίος θα πρέπει να αρκεστεί στο 80% της αμοιβής τους (50% από τον εργοδότη και 30% από το κράτος).

Οι εγγυήσεις της ΕΤΕΠ

Ένα δεύτερο θέμα για το Eurogroup της Παρασκευής είναι το τεράστιο πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε για την ΕΤΕΠ. Λόγω του ύψους τους ποσού που θα εγγυηθεί η επενδυτική τράπεζα της ΕΕ για να δοθούν δάνεια σε επιχειρήσεις μέσω των εμπορικών τραπεζών σε κάθε χώρα θα πρέπει να υπάρξει μια εκ των προτέρων συμφωνία των κρατών μελών σε δύο σκέλη:

Το πρώτο αφορά την αλλαγή στο καταστατικό της τράπεζας για να μπορεί να δίνει εγγυήσεις σε τέτοιο ύψος.

Το δεύτερο και πιο δύσκολο μέρος είναι να συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με το ΑΕΠ τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει να γίνει πριν υτοχωρήσει το πρόγραμμα εγγυοδοσίας.

Η μάχη για το ταμείο ανάκαμψης

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Μαργαρίτη Σχοινά την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η μάχη για την τελική μορφή του ταμείου ανάπτυξης το οποίο θα πρέπει να είναι λειτουργικό μέχρι και τις αρχές του 2021.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει η Commission να παρουσιάσει την συνολική πρόταση για την σύσταση και λειτουργία του ταμείου. Σημεία ενδιαφέροντος και ίσως αντιπαράθεσης θα είναι πέντε:

Το κεφάλαιο που θα διαχειριστεί αυτό το ταμείο.

Την προέλευση του κεφαλαίου ή διαφορετικά τα καινοτόμα χρηματοδοτικά προϊόντα που έχει υποσχεθεί η επιτροπή.

Την σύνδεση του κεφαλαίου αυτού με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πρόγραμμα 2021 -2027.

Τη δυνατότητα να εκδίδει ομόλογα υπέρ των κρατών μελών και τελευταίο και πιο σπουδαίο:

Τι ποσοστό από τα κεφάλαια του ταμείου (σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπερνά το 1,5 τρισ. ευρώ) θα δοθεί ως επιχορηγήσεις και τι ως δάνειο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα