Ερντογάν: Κάποιοι μας απειλούν μέσω της οικονομίας

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί ομιλία στους Τούρκους πρέσβεις στο προεδρικό παλάτι
O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί ομιλία στους Τούρκους πρέσβεις στο προεδρικό παλάτι AP

"Είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε" είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, μετά την διπλή υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από Moody's και Standard and Poors.

Ότι θα "αντικρούσει" όσους παίζουν "παιχνίδια" με την οικονομία της Τουρκίας, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκος αξιολόγησης Moody's και Standard 7 Poor's.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι δύο σημαντικοί οίκοι ανακοίνωσαν ότι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ότι η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

"Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού", είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. "Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε".

ADVERTISING

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για "τρομοκρατία" και "κατασκοπεία". Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκ νέου την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί "με σταυρωμένα τα χέρια". Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

"Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο", πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Moody's και S&P υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας λόγω αποδυνάμωσης της λίρας

Γερμανία σε Τουρκία: Μπείτε στο ΔΝΤ

Ο Πάστορας της Έριδος: Ποιος είναι τελικά ο Άντριου Μπράνσον

SHARE:

24Media Network