Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκαθαρίζει το τοπίο της πώλησης τις επόμενες μέρες

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκαθαρίζει το τοπίο της πώλησης τις επόμενες μέρες
To κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού. Eurokinissi

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το CVC Capital Partners δείχνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε ορισμένες βελτιώσεις της προσφοράς του, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συμφωνία με ένα τίμημα κοντά στα 450 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμες χαρακτηρίζουν τις επόμενες μέρες σε ότι αφορά στην πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners, κύκλοι του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Το θέμα απασχόλησε χθες άλλο ένα Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας χωρίς να ληφθεί απόφαση για την υπάρχουσα προσφορά, την ώρα που η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Mάργκριτ Βεστάγκερ, σε απαντητική επιστολή της προς τον Σύλλογο Υπαλλήλων της εταιρείας επανάλαβε την δέσμευση της Ελλάδας και της τράπεζας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υπενθυμίζεται πως ούτε και η δεύτερη – αναθεωρημένη πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες το CVC Capital Partners για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής άγγιξε το όριο των 500 εκατ. ευρώ, επιτείνοντας τον προβληματισμό της διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα χαμηλή τιμή της προσφοράς δεν ικανοποίησε τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την βελτίωση του τιμήματος. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το CVC Capital Partners δείχνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε ορισμένες βελτιώσεις της προσφοράς του σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συμφωνία με ένα τίμημα κοντά στα 450 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον β΄ γύρο δεσμευτικών προσφορών από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και το CVC ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που είχε προσέλθει στη διαδικασία.

Ο παράγοντας Covid

Όπως ήταν φυσικό η οικονομική κρίση που προκαλεί η COVID-19 έχει αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τις προοπτικές της Εθνικής Ασφαλιστικής, χαμηλώνοντας τις εκτιμήσεις συγκριτικά τόσο με την πορεία των ασφαλιστικών εργασιών όσο και με την κερδοφορία της.

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, το CVC κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις του με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε επικαιροποίηση του business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής, συνεκτιμώντας την πτώση των εργασιών λόγω των μειωμένων πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων από το δίκτυο καταστημάτων της ΕΤΕ. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος του bancassurance, λόγω του ότι τα τραπεζικά καταστήματα υπολειτουργούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες πωλήσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά το α΄ εξάμηνο του έτους να υποχωρήσουν κατά 51% σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα από τα 100 εκατ. ευρώ στα 49 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα η νέα δεσμευτική προσφορά του CVC ήταν χαμηλότερη από αυτή που είχε καταθέσει τον Μάρτιο – σύμφωνα με πληροφορίες, τότε ήταν κάτω από 480 εκατ. ευρώ. Η νέα προσφορά υπολείπονταν της αρχικής και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς δεν ξεπέρασε ούτε τα 430 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΤΕ στη χρήση του 2019 έχει μειώσει κατά 500 εκατ. ευρώ την αξία με βάση την οποία αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της και συγκεκριμένα από το 1 δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας τη διαφορά ως ζημία στα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την επιλογή του CVC να μην καταθέσει αυξημένη οικονομική προσφορά στο γεγονός ότι οι οικονομικές προσφορές βασίζονται σε συγκεκριμένα οικονομικοτεχνικά μοντέλα τα οποία προσδιορίζουν το εύρος της δίκαιης αποτίμησης. Σε όλα τα μεγάλα funds ανά τον κόσμο αυτές τις πρακτικές είναι μονόδρομος καθώς κατοχυρώνουν τις επενδυτικές αποφάσεις που παίρνουν τα διάφορα στελέχη.

Δεν παρεμβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το θέμα του τιμήματος επεσήμανε προ ημερών σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Σύλλογος των Υπαλλήλων στην Εθνική Ασφαλιστική, στην οποία έκανε λόγο για επικείμενη «ζημιογόνο συναλλαγή». Στην ίδια επιστολή, ο Σύλλογος σημείωσε μεταξύ άλλων το άκαιρο της πώλησης εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ έθεσε και ερωτήματα για τον διπλό ρόλο της PWC, ως ελεγκτή της Εθνικής Ασφαλιστικής και ως συμβούλου για λογαριασμό του υποψήφιου αγοραστή.

Ωστόσο το Σωματείο των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν βρήκε την ουσιαστική στήριξη που περίμενε από την DG Comp προκειμένου να εμποδίσει την πώληση της εταιρείας (εν προκειμένω στη CVC), καθώς χθες η αντιπρόεδρος της DG Comp κα Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε απαντητική της επιστολή προς το Σωματείο επισήμανε:

  • πως η αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας από τη θυγατρική της εταιρείας αποτελεί εδώ και χρόνια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και της Eθνικής Τράπεζας.
  • ότι η DG Comp έχει δώσει παρατάσεις.
  • Και ότι η Επιτροπή δεν ασχολείται με τη διαδικασία πώληση.

Το plan B

Το ενδεχόμενο μιας νέας αποτυχίας του διαγωνισμού επαναφέρει το σενάριο για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να καραδοκεί η Fosun, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σταμάτησε να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον παραμένει έντονο, καθώς η μη κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στις αρχές Μαρτίου οφείλεται στο γενικό lockdown που είχε επιβληθεί στην Κίνα τον περασμένο Φεβρουάριο και επηρέασε την ομαλή λειτουργία της εταιρείας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα