Εθνική Τράπεζα: Λύση στο ζωτικό πρόβλημα των συνταξιούχων (ΛΕΠΕΤΕ)

Εθνική Τράπεζα: Λύση στο ζωτικό πρόβλημα των συνταξιούχων (ΛΕΠΕΤΕ)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων Eurokinissi

Ρυθμίζεται με τροπολογία το ζήτημα λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ και παίρνει τέλος η αντιπαράθεση της Εθνικής Τράπεζας με τους 17.000 συνταξιούχους της.

Ψηφίζεται αυτή την ώρα στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ρυθμίζει τα ζητήματα λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρισης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), δίνοντας τέλος στην πολυετή αντιπαράθεση της τράπεζας με τους 17.000 συνταξιούχους της.

Η τροπολογία προβλέπει οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των κάτωθι Ειδικών Λογαριασμών επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας: α) του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) και β) του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος – Πρώην Προσωπικού Εθνικής Ακινήτων Α.Ε. (ΕΛΕΠΕΤΕ – Π.Π.ΕΘΝΑΚ) υπάγονται πλέον στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να εισφέρει για τα έτη 2018 έως και 2032 επιπρόσθετη εισφορά σε ποσοστό 12% επί των μεικτών αποδοχών των απασχολούμενων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην ΕΤΕ.

Με την εν λόγω τροπολογία η Εθνική Τράπεζα εξέρχεται ουσιαστικά ωφελημένη από την διαδικασία καθώς η συνδρομή της για τις επικουρικές συντάξεις χαρακτηρίζεται ως επιπρόσθετη εισφορά και έτσι βάση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων δεν χρειάζεται να λάβει επιπρόσθετες προβλέψεις για τα ποσά που θα καταβάλει.

Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι, των οποίων οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν, από την 1/1/2025 θα χάσουν το επιπλέον ποσό που λαμβάνουν με αποτέλεσμα να εμφανίσουν μείωση τουλάχιστον 34% στις αποδοχές τους. Σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεπεράσει και το 50% καθώς οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν πλέον την ελάχιστη σύνταξη που θα προβλέπεται από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το κράτος σε βάθος 60 ετών θα πρέπει να συμβάλει τουλάχιστον με 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΤΕΑΕΠ κάτι που όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση είναι παράνομο καθώς το ΕΤΕΑΕΠ δεν μπορεί να λάβει κρατική ενίσχυση. Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν, σύμφωνα με την τροπολογία, αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι 30/12/2018.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη τροπολογία του πρώην υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου για τον ΛΕΠΕΤΕ, συμπεριελάμβανε αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι 30 Ιουνίου 2019, προέβλεπε χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ για τα έτη 2019 έως και 2023 και μετά άφηνε ανοιχτό το τι θα γίνει αφού θα έπρεπε να εκπονηθεί εκ νέου αναλογιστική μελέτη γεγονός που δημιουργούσε πρόβλημα στο τρόπο απεικόνισης του πρόσθετου κόστους στον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα