Εθνική Τράπεζα: Συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ με την ΕΤΕπ την τελευταία διετία

Εθνική Τράπεζα: Συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ με την ΕΤΕπ την τελευταία διετία
Εθνική Τράπεζα Nikos Libertas / SOOC

Συνεχίζοντας και το 2021 τη μακρόχρονη στρατηγική της συνεργασία με την ΕΤΕπ, η Εθνική Τράπεζα διέθεσε μια ευρεία σειρά προγραμμάτων για την ενίσχυση της πρόσβασης των ελληνικών μικρομεσαίων, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Η μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) είχε ως αποτέλεσμα να υλοποιηθούν, μόνο την τελευταία διετία, συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για τα πεπραγμένα της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank, EIB) στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΤΕ στην επιτυχημένη προσπάθειά της να πρωταγωνιστήσει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Συνεχίζοντας και το 2021 τη μακρόχρονη στρατηγική της συνεργασία με τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η Εθνική Τράπεζα διέθεσε μια ευρεία σειρά προγραμμάτων για την ενίσχυση της πρόσβασης των ελληνικών μικρομεσαίων, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο την τελευταία διετία (2020-21) η Εθνική Τράπεζα υλοποίησε συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε:

Στις 4 νέες συμφωνίες παροχής εγγυοδοσίας συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ:

  • 500 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ για εταιρείες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Midcaps) και Μεγάλες Επιχειρήσεις και
  • 1,6 δισ. ευρώ με το ΕΤαΕ για Μικρομεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (“EGF”), για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, που έρχονται σε συνέχεια της επιτυχούς συνεργασίας της ΕΤΕ με την ΕΙΒ για την υλοποίηση των εμβληματικών πρωτοβουλιών του ΕΤαΕ COSME, INNOVFIN, EaSI μέσω των οποίων διατέθηκε περίπου 1 δις ευρώ προς ΜΜΕ αλλά και των εγγυοδοτικών προγραμμάτων «ESIF ERDF Greece Guarantee Fund» και «ESIF EAFRD FoF πρωτοβουλία στην Ελλάδα» για τον αγροτικό τομέα, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Στις χρηματοδοτικές συμφωνίες:

  • Covid-19 Response I & II μεσώ των οποίων διατέθηκαν 200 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία
  • Climate Action I&II και Green Investments μέσω των οποίων διατέθηκαν 250 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των επενδύσεων σε πράσινες υποδομές και κυρίως έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στηρίζοντας παράλληλα με τις πρωτοβουλίες Youth Employment and Female Empowerment, όσες επιχειρήσεις υποστηρίζουν τη νεανική απασχόληση και την γυναικεία επιχειρηματικότητα και
  • Agriculture & Bioeconomy, παρέχοντας 100 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα και του τομέα της αγροδιατροφής, όπου η χώρα μας διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τέλος, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι στο μέτωπο των Υποδομών, η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του Ταμείου Υποδομών (ΤΑΜΥΠΟΔ) υπό τη διαχείριση της ΕΤΕπ, παρέχοντας επενδυτικά δάνεια χαμηλού επιτοκίου από διαρθρωτικά και εθνικά ταμεία σε έργα που υποστηρίζουν τη στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και προωθούν την αποτελεσματικότητα των πόρων. Επίσης, χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίου κίνησης βάσει του Προσωρινού Πλαισίου σε ΜΜΕ και εταιρίες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σε τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα