Εθνική Τράπεζα: Στη διάθεση των επενδυτών και το επιπλέον 2%

Διαβάζεται σε 4'
Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI) ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISS

Η επενδυτική φρενίτιδα οδηγεί το ΤΧΣ στην απόφαση να διαθέσει και το επιπλέον ποσοστό 1,99% που έχει περιθώριο.

Στην απόφαση να αυξήσει το προς διάθεση ποσοστό μετοχών που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα στο 22%, οδηγείται η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύστερα από το άνευ προηγουμένου επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε κατά τις δύο πρώτες ημέρες της δημόσιας προσφοράς.

Ήδη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι προσφορές που υποβλήθηκαν από το εξωτερικό τις δύο ημέρες του book building ξεπέρασαν τα 7 δις. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ περίπου που είναι το ζητούμενο ποσό, ενώ χθες ενισχύθηκε σημαντικά και η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά για τους Έλληνες επενδυτές επιτυγχάνοντας ήδη υπερκάλυψη που προσεγγίζει τις δύο φορές και τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες προσθέτουν ότι χθες έκαναν πολύ αισθητή την παρουσία τους, εκτός από τους μικροεπενδυτές και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και φυσικά μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία επισημαίνουν ότι «η πρωτοφανής ζήτηση για μετοχές της Εθνικής προδιαγράφει ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει και το επιπλέον ποσοστό 1,99% που έχει περιθώριο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενημερωτικό Δελτίο, μεταβιβάζοντας σε επενδυτές σχεδόν το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η συνδυασμένη προσφορά προβλέπει διάθεση (ως) 27.441.455 μετοχών στην Ελλάδα, μέσω δημόσιας προσφοράς και 155,5 εκατ. μετοχών (σ.σ. 17% του μετοχικού κεφαλαίου), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό. Το Ταμείο διαθέτει τη δυνατότητα να διαθέσει πέραν του 20% άλλο ένα 2% (18.294.303 μετοχές), στην περίπτωση που διαπιστωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση, ενώ το ενδεχόμενο διάθεσης ποσοστού πέραν του 22% αν και εξετάστηκε τελικά αποκλείστηκε καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί επιδίωξη του ΤΧΣ και της κυβέρνησης.

Η δημόσια εγγραφή, όπως και η ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω accelerated book building, ολοκληρώνεται την Πέμπτη στις 16:00 ώρα Ελλάδος οπότε θα καθοριστεί και ο ακριβής αριθμός των προσφερόμενων μετοχών.

Πως θα καθοριστεί η τιμή

Έμπειροι τραπεζίτες εξηγούν στο news247.gr ότι «αν και στη δημόσια προσφορά οι επενδυτές εγγράφονται στην ανώτατη τιμή του εύρους (5,44 ευρώ), η τιμή διάθεσης θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της ιδιωτικής τοποθέτησης (ξένο βιβλίο) και πιθανώς θα είναι χαμηλότερη των 5,44 ευρώ και προσθέτουν ότι όλα τα δεδομένα συγκλίνουν σε επίπεδα τιμών μεταξύ 5,30 και 5,35 ευρώ.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η μετοχή ανέβηκε ψηλότερα (5,8 ευρώ προχθές) αλλά είναι απολύτως αποδεκτό για την αγορά η δημόσια προσφορά να κλείσει πιο χαμηλά, δεδομένου ότι κατά κανόνα όταν διατίθενται μετοχές με τη διαδικασία του book building οι επενδυτές τις αποκτούν με discount.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό τίμημα για την πώληση του 22% της Εθνικής από το ΤΧΣ αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,0,7 δισ. ευρώ, που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό καθώς στέλνει ηχηρό μήνυμα για την δυναμική και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επισφραγίζει την «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, μετά και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας η νέα μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας θα αποκαλυφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς την Τρίτη 21 Νοεμβρίου οι μετοχές θα πιστωθούν στις Μερίδες Eπενδυτών και στους Λογαριασμούς Αξιογράφων. Η δημοσίευση της ανακοίνωσης τιμής προσφοράς στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. και στις ιστοσελίδες της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ, όπως και η δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με το αποτέλεσμα της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, θα γίνουν αύριο Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται τέλος ότι μετά την ολοκλήρωση της συνδυαστικής προσφοράς το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί από το 40,39% σήμερα στο 18,39% ή 168.231.441 μετοχές, οι οποίες βάσει Νόμου δεν είναι δυνατόν να διατεθούν πριν την παρέλευση 6μήνου. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των μετοχών της τράπεζας που θα κατέχουν ιδιώτες επενδυτές αυξάνεται στο 81,61%, από 59,61% σήμερα.

Η ανακοίνωση

To Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, κατά τη συνεδρίασή του στις 15 Νοεμβρίου 2023 και κατόπιν ενημέρωσης από τους Διαχειριστές της Διεθνούς Προσφοράς αναφορικά με τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Προσφοράς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, ώστε ο συνολικός αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών να αυξηθεί από 182.943.031 σε 201.237.334.

Περαιτέρω, ενόψει της ισχυρής ζήτησης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, οι Διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη Διεθνή Προσφορά ότι προσφορές κάτω του ποσού των πέντε ευρώ και τριάντα λεπτών (€5,30) ανά Προσφερόμενη Μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα ληφθούν υπόψη στην κατανομή Προσφερόμενων Μετοχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα