Eurogroup: Διάθεση για αντιβιοτικά μέτρα στον κορονοϊό αλλά αναβολή αποφάσεων

Eurogroup: Διάθεση για αντιβιοτικά μέτρα στον κορονοϊό αλλά αναβολή αποφάσεων
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο AP

Στην συνεδρίαση δια ζώσης μετά από 12 ημέρες μεταφέρθηκε το θέμα των αποφάσεων σχετικά με ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των οικονομιών της Ευρώπης από τον κορονοϊό.

Στην δήλωσή του μετά το τέλος τη τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που συνεδρίασε σε διευρυμένη σύνθεση, ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο τόνιζε ότι το σώμα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού και είναι έτοιμο να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να περιορίσει την ζημιά στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

Μάλιστα, έδινε και μια κατεύθυνση για το πού θα κινηθούν οι Ευρωπαίοι ο υπουργοί οικονομικών τονίζοντας ότι το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο έχει την ελαστικότητα να δέχεται την συγκυριακή αύξηση των δαπανών για ασυνήθιστα γεγονότα εκτός ελέγχου της κάθε κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο διατηρείται η δημοσιονομική σταθερότητα.

Μάλιστα, επαίνεσε και την κίνηση της Ιταλίας να προχωρήσει μονομερώς σε άτοκα δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη πληγεί από την εξάπλωση του ιού.

Παρόλα αυτά κατά την συνεδρίαση φάνηκε και πάλι μια διάσταση απόψεων των βόρειων χωρών που έχουν σχετικά λιγότερες συνέπειες και φάνηκε να μην υποστηρίζουν μια ενδεχόμενη υιοθέτηση κοινού πλαισίου για μέτρα ανάσχεσης και του νότου που έχει μεγαλύτερα προβλήματα και θέλει την άμεση ανάληψη δράσης.

Με βάση ένα πρώτο απολογισμό που έκαναν οι 8 ΥΠΟΙΚ των κρατών μελών που πήραν το λόγο, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν τις πιο βαριές συνέπειες ενώ η Ισπανία μίλησε για ήπιες συνέπειες και οι βόρειες χώρες για ζημιά που ακόμη δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί.

Μεταξύ των υπουργών Οικονομικών που πήραν τον λόγο ήταν κι ο Χρήστος Σταϊκούρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα κι ακολουθεί η Γαλλία. Μικρότερης, μέχρις στιγμής, έκτασης είναι τα προβλήματα σε Ισπανία, Κροατία και στις βόρειες χώρες. 

Το Eurogroup δήλωσε έτοιμο για τη λήψη δημοσιονομικών δράσεων, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιδράσεις. Στόχος είναι αυτές οι αποφάσεις να είναι κοινές για τις χώρες κράτη-μέλη, πέρα από τις εθνικές ενέργειες που έχουν ήδη ανακοινώσει οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα -με το Eurogroup να λειτουργεί ως ομπρέλα που θα αγκαλιάζει και τις εθνικές δράσεις. 

Τη σκυτάλη των συζητήσεων παίρνει τώρα το Euroworking Group, το οποίο θα γίνει δια ζώσης αύριο όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ Μιχάλης Αργυρού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα