Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 767 εκατ. ευρώ από κέρδη ομολόγων

Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 767 εκατ. ευρώ από κέρδη ομολόγων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκταμιεύεται η δόση ύψους 767 εκατ. ευρώ από το Eurogroup, με εύσημα του συμβουλίου για την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2021.

“Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για το μεγάλο πακέτο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να μετριάσουν το αποτέλεσμα της πανδημίας στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης” αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup που συνοδεύει το “πράσινο φως” για τα 767 εκατ. ευρώ του πακέτου “δόσεων”.

Γίνεται εκτενής αναφορά στην πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με μεγάλη έμφαση στο πτωχευτικό δίκαιο που ζητείται να εφαρμοσθεί άμεσα.

Περιλαμβάνονται όμως και συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με αναφορά στα μέτωπα που μένουν ανοικτά, αλλά και παρότρυνση για τη μέγιστη δυνατή χρησιμοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Αναλυτικά, σε δήλωσή του το Eurogroup αναφέρει πως συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με τις μακροοικονομικές προοπτικές της, με βάση την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου. Κάνει σαφές πως όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η πανδημία είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα.

Αναφέρεται στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Επιτροπής που δείχνουν “μια ισχυρή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της ανεργίας το 2020, αν και προβλέπεται μερική ανάκαμψη το 2021″. “Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για το μεγάλο πακέτο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να μετριάσουν το αποτέλεσμα της πανδημίας στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης” αναφέρεται.

Η κοινή δήλωση χαιρετίζει επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως την υιοθέτηση μεγάλης μεταρρύθμισης του ελληνικού πτωχευτικού πλαισίου, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Άλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος περιλαμβάνουν τη δημόσια διοίκηση, τον ενεργειακό τομέα, τα δημόσια έσοδα και την κοινωνική πρόνοια. Ταυτόχρονα, οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκάλεσε η πανδημία σε βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

“Η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να καθιστά σαφή την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας” αναφέρεται. “Καλούμε λοιπόν την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης” επισημαίνεται στη δήλωση.

“Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε επιπλέον τη σημασία της χρησιμοποίησης των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) στο μέγιστο δυνατό βαθμό, εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη” επισημαίνεται. “Ζητούμε επίσης από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες αδυναμίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας διαχείρισης εσόδων και να προχωρήσουν στο σχέδιο εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμών οφειλών” επισημαίνεται.

Με βάση τα παραπάνω το Eurogroup αποφάσισε “ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της 4ης δόσης των μέτρων για το χρέος.. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών από τα κέρδη ομολόγων (SMP-ANFA) και από τη διατήρηση του επιτοκίου του δανείου EFSF συνολικού ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ” αναφέρεται. Προαναγγέλλοντας πως η επόμενη 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε δήλωση του ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αφού επεσήμαινε τα θετικά σχόλια του συμβουλίου τόνιζε ότι κατέληξε στην απόφαση εκταμίευσης του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ. ” Πρόκειται το τρίτο πακέτο που αποδεσμεύεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. Ευρώ.” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

“Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Ήταν η 5η, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, μέσα σε περίπου έναν χρόνο, και η 3η επιτυχημένη Έκθεση εν μέσω της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης.

Εκθειάστηκε, για άλλη μια φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Αντίδραση η οποία, όπως υπογραμμίστηκε, συμβάλλει καθοριστικά στη γρηγορότερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Επικροτήθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Προοπτικές που ενισχύονται μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τους οποίους εξασφάλισε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, με στόχο να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, να αναδιατάξουμε την οικονομία μας και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη”, αναφέρει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα