Εγκρίνεται σήμερα στο Eurogroup η δόση των 737 εκατομμυρίων ευρώ

Εγκρίνεται σήμερα στο Eurogroup η δόση των 737 εκατομμυρίων ευρώ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 737 εκατομμυρίων ευρώ από κέρδη ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να δώσει το σημερινό Eurogroup.

Το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσει το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης θα εξετάσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 8η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία εισηγείται την εκταμίευση της δόσης δίνοντας καλό βαθμό και στην πρόοδο μεταρρυθμίσεων και κυρίως την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Η δόση συνολικού ύψους 737 εκ ευρώ θα εκταμιευτεί ίσως και πριν το τέλος του χρόνου. Από το ποσό αυτό, τα 640 εκ. ευρώ είναι τα κέρδη από ομόλογα και 100 εκ ευρώ το επιτοκιακό κέρδος από την απαλοιφή πρόσθετου επιτοκίου 2,5% που θα πλήρωνε η Ελλάδα για δάνειο 12,5 δις που πήρε το 2012 για την αποπληρωμή χρέους. Και οι δύο διευκολύνσεις είναι μέσα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτή τη φορά το ποσό θα διατεθεί για την μείωση του χρέους σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες οι οποίες διατέθηκαν για κάλυψη μέρους των δαπανών για την κάλυψη των αναγκών που δημιούργησε ο κορονοϊός. Είναι η τρίτη κατά σειρά δόση από κέρδη ομολόγων που καταβάλλεται μετά το τέλος του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν και οι διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών μελών όπου ως γνωστό η επιτροπή ζητούσε από την Ελλάδα να παρακολουθεί τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία και την κοινωνία ώστε να μην γίνονται δαπάνες που δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Θα συζητηθεί επίσης και η εξέταση που έγινε σε επίπεδο ευρωπαϊκού εξαμήνου σχετικά με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις δημοσιονομικές ανωμαλίες στα οικονομικά των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα κατατάσσονταν στις χώρες με πολλές και μεγάλες δημοσιονομικές ανωμαλίες. Στις συστάσεις με βάση το μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που εξετάζει τα διαρθρωτικά προβλήματα των οικονομικών των κρατών μελών η Ελλάδα κατατάσσεται στις πλέον προβληματικές χώρες.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εντόπιζε ως βασικές ανωμαλίες το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων την υψηλή ανεργία και το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την χαμηλή ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα