Eurogroup: Ολονύχτια μάχη μεταξύ Βορείων και Νοτίων

Eurogroup: Ολονύχτια μάχη μεταξύ Βορείων και Νοτίων
Ο Πρόεδρος του eurogroup Μάριο Σεντένο σε τηλεδιάσκεψη με τος υπουργούς και τα μέλη της Ε.Ε Eurokinissi

Σε μεταμεσονύχτιο θρίλερ μετατράπηκε η προσπάθεια να συμφωνήσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης σε ένα πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού.

Μετά τα μεσάνυχτα συνεχίστηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, που είχε διακοπεί ώστε οι ομάδες που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των Βορείων Χωρών και των Νοτίων να βρούν σημεία επαφής ειδικά για το εργαλείο που θα παρέχει την ρευστότητα που θα χρειαστούν οι Ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στην εναρκτήρια δήλωση του ο Πρόεδρος του σώματος κ. Μάριο Σεντένο είχε ζητήσει από τα μέλη του Eurogroup να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού. «Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. «Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τούς προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας» προσθέτει.

Ωστόσο δεν εισακούστηκε και έτσι διαψεύστηκαν δημοσιέυματα που ήθελαν τις δύο πλευρές να αναζητούν γέφυρες για να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση στο φορέα μέσω του οποίου θα παρέχεται ρευστότητα στις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Μαζί με το καυτό θέμα της κάλυψης της ρευστότητας από την σύνοδο των υπουργών θα περάσουν και άλλα δύο εργαλεία χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών οικονομιών. Το ένα είναι τα δάνεια έναντι εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Για να λάβει κάποια χώρα κονδύλια, θα πρέπει να αποδείξει ότι θα διοχετευθούν στη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, στη μείωση της ανεργίας και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από την παρούσα κρίση.

Παράλληλα θα πρέπει να εγκριθεί η απόφαση της Κομισιόν να απελευθερώσει από κανονισμούς τα κοινοτικά κονδύλια , ώστε οι χώρες που πλήττονται να έχουν καλύτερη πρόσβαση. Ήδη η Ελλάδα, μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αντιμετώπισης του κορονοιού.

Τέλος οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει να εγκρίνουν και τις αποφάσεις της ΕΤΕΠ για χαμηλότοκα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την παρούσα κρίση. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ότι η ΕΤΕΠ προτείνει και τον σχηματισμό ενός Ταμείου Εγγυήσεων για την ΕΕ, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ωστόσο και τα εργαλεία αυτά θα πρέπει να περιμένουν καθώς όπως είναι γνωστό αν δεν συμφωνηθούν όλα και μάλιστα με ομοφωνία δεν μπορεί να συμφωνηθεί τίποτα.

Το Eurogroup βρίσκεται σε καλό δρόμο

Το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της, γνωστοποίησε ο Λουίς Ρέγκο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.

«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα