Eurogroup: Πράσινο φως για τη δόση ενός δισ. ευρώ

Eurogroup: Πράσινο φως για τη δόση ενός δισ. ευρώ
Φωτό αρχείου από συνεδρίαση του Eurogroup Eurokinissi

Το "πράσινο φως" για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα, άναψε πριν λίγο το Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών στο θέμα της Ελλάδας «κατά την σημερινή του συνεδρίαση επικύρωσε την θετική εισήγηση των θεσμών και του EWG για την εκταμίευση των 978 εκ ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων και του επιτοκίου κέρδους προς την Ελλάδα»

Μετά και την θετική γνώμη και των υπουργών οικονομικών θα ξεκινά η διαδικασία των εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια . Παρότι τα 974 εκ ευρώ δεν αποτελούν δόση δανείου αλλά επιστροφή κερδών η έγκριση από Γερμανία την Ολλανδία την Φιλανδία την Αυστρία και την Σλοβακία είναι μέρος της συμφωνίας της ενισχυμένης εποπτείας.

Τα χρήματα της δόσης είναι σε ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή ο ESM, ενώ θα εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των εθνικών κοινοβουλίων και συνεδριάσει τυπικά και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να την εγκρίνει κάτι που αναμένεται κοντά στα μέσα Μαΐου αφού στο μεταξύ μεσολαβούν και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ από τις 12 έως και τις 14 του μήνα και οι εορτές του Πάσχα . για τους καθολικούς

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα και έχοντας ολοκληρώσει και τυπικά την δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο μεγάλο βήμα που θα αφορά την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς ταμεία και εφορίας.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος νωρίτερα στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την θετική εξέλιξη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η Επιτροπή στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενίσχυσης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου, το οποίο θα αποτελέσει «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Έχουμε εξετάσει προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη δημόσια διοίκηση και στον λεγόμενο Νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το αίσθημα μας είναι πως έχουν γίνει αρκετά για να μπορέσω να εισηγηθώ την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Αυτό θα ήταν ένα καλό σήμα για τη χώρα, η οποία έχει εξέλθει του προγράμματος (διάσωσης), η οποία ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών. Άρα θα είναι μια ακόμα καλή ημέρα για την Ελλάδα ελπίζω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα