Ευρωζώνη: Απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο

Ευρωζώνη: Απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο
Εργάτης εργοστασίου στην Γαλλία φοράει μάσκα κατά την διάρκεια του ωραρίου AP

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε απρόσμενα τον Σεπτέμβριο, λόγω κυρίως της μεγάλης πτώσης στην παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ενώ κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία είδαν αυξήσεις.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε απρόσμενα τον Σεπτέμβριο, λόγω κυρίως της μεγάλης πτώσης στην παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,4% σε σχέση με τον Αύγουστο και 6,8% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση και μείωση 5,8% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς από 12,5% τον Μάιο υποχώρησε στο 9,5% τον Ιούνιο, στο 5,3% τον Ιούλιο και στο 0,6% τον Αύγουστο, για να μειωθεί τον Σεπτέμβριο.

Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τηλεοράσεων και πλυντηρίων, ήταν ο ισχυρότερος μοχλός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τους προηγούμενους μήνες, αλλά μειώθηκε 5,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ και η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε 1% τον ίδιο μήνα. Οι άλλες συνιστώσες αυξήθηκαν, ιδιαίτερα η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως ρούχων, κατά 2,1%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ πολλές χώρες – μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία – κατέγραψαν αυξήσεις. Σε ετήσια βάση, η μόνη χώρα με αυξημένη παραγωγή ήταν η Πορτογαλία, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Ιρλανδία (13,6%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία με μειώσεις μεγαλύτερες από το 6%.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα