EWG: “Ναι” στην δόση των 767 εκατ. ευρώ

EWG: “Ναι” στην δόση των 767 εκατ. ευρώ
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Euroworking Eurokinissi

Tα "ναι" και το "όχι" της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης. Στο τραπέζι και το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Θετικά ήταν τα μέλη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) στην εκταμίευση προς την Ελλάδα της δεύτερης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA, SNP’s) ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ είπαν “όχι” στην αλλαγή υπολογισμού τους.

Το EWG αποδέχθηκε πλήρως την έκθεση της ΕΡΕ για την 4 αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που είχε αναλάβει από το τέλος του μνημονίου και προχωρά και δικές της μεταρρυθμίσεις. Με βάση αυτήν την αξιολόγηση η ΕΕ σημείωνε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει για να πάρει την δεύτερη δόση από τα κέρδη των ομολόγων όπως προέβλεπε και η απόφαση για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από το καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε την ίδια καλή τύχη και το αίτημα της Ελλάδας για την αλλαγή υπολογισμού των 1,2 δισ. ευρώ που θα παίρνουμε σε ετήσια βάση μέχρι και το 2022 και την άθροισή τους με το πρωτογενές πλεόνασμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Στο θέμα οι Βόρειες χώρες ζήτησαν για να μην χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια η ΕΕ να δημιουργήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εκπληρώνει η χώρα μας αν θέλει να παίρνει την δόση που θα υπολογίζεται και στον δημοσιονομικό χώρο κάθε χρονιάς επιτρέποντας περαιτέρω ελαφρύνσεις.

Κατά την διάρκεια του EWG συζητήθηκαν ακόμη και το φορολογικό σχέδιο αλλά και οι συντεταγμένες του κοινωνικού μερίσματος που θέλει να δώσει στο τέλος του χρόνου η Κυβέρνηση. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα