Έξοδος στις αγορές: Αντλήθηκαν 3,5 δισ. για το δεκαετές

Έξοδος στις αγορές: Αντλήθηκαν 3,5 δισ. για το δεκαετές
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με μια έκδοση που συντηρεί τη σχέση της χώρας με τις αγορές ξεκίνησε η χρονιά. Το 10ετες έκλεισε τελικά με «μάζεμα» του επιτοκίου, αλλά διασφάλισε καλές αποδόσεις στους επενδυτές.

Με σημαντική υπερκάλυψη και μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με το αρχικό guidance ολοκληρώθηκε η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου που διοργάνωσε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε τελικώς 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 21,9 δισ. ευρώ κύρια από ποιοτικούς επένδυες που βέβαια αναζητούν σίγουρες και καλές αποδόσεις.

Ήδη το πρωί, το αρχικό guidance διαμορφώθηκε στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,5% περίπου. Ωστόσο, το επιτόκιο μειώθηκε λόγω και της ισχυρής προσφοράς, στο Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,45% περίπου, για να μειωθεί εκ νέου κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,4%.

Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.

Σταϊκούρας: Επιτυχής η σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023. Η έκδοση ήταν επιτυχής», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν ένα χρόνο πριν (19/01/2022) με κουπόνι 1,75% και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα