Financial Times: Ποιος είναι ο εκλεκτός του Σαμαρά, Βασίλης Ράπανος

Financial Times: Ποιος είναι ο εκλεκτός του Σαμαρά, Βασίλης Ράπανος
Ο Βασίλης Ράπανος

Διαβάστε τι αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times το οποίο κάνει το προφίλ του Βασίλη Ράπανου που αναλαμβάνει καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση

Έκπληξη αποτελεί σύμφωνα με τους Financial Times η επιλογή του Βασίλη Ράπανου για τη θέση του υπουργού Οικονομίας.

Το δημοσίευμα του ανταποκριτή των FT στην Αθήνα, Kerin Hope, τον χαρακτηρίζει σαν ένα “δημόσιο υπάλληλο καριέρας με ριζοσπαστικό παρελθόν”.

“Ο κεντροδεξιός ηγέτης Αντώνης Σαμαράς έκανε μια επιλογή έκπληξη στο πόστο του υπουργού Οικονομικών, επιλέγοντας έναν δημόσιο λειτουργό καριέρας, με γνώση των οικονομικών της χώρας και με αριστερό, ριζοσπαστικό παρελθόν”, αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

“Μετά από 30 χρόνια καριέρας στον τομέα της δημόσιας οικονομίας νομίζω ότι τον γνωρίζω καλά”, δήλωσε ο νέος υπουργός οικονομικών στους Financial Times.

Ο Βασίλης Ράπανος, έχει διατελέσει άλλωστε πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΤΕ, διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2000 – 2004).

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δε θέλησε να αναφερθεί στους στόχους του πριν ορκιστεί. Αποστολή του “να πείσει τους διεθνείς ηγέτες ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει εντός των στόχων του προγράμματος διάσωσης”.

“Η πρώτη εμπειρία του στο χειρισμό ευρωπαϊκών θεμάτων ήρθε το 2000, οπότε και ανέλαβε αντιπρόσωπος της Αθήνας στην νομισματική επιτροπή της ΕΕ πριν την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Ταυτοχρόνως διετέλεσε επικεφαλής του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, προωθώντας μεταρρυθμίσεις οι οποίες οδήγησαν σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4% ετησίως, καθώς και σε αύξηση των φορολογικών εσόδων”, γράφουν οι FT.

“Το 2009 ο κ. Ράπανος τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ελλάδας”.

Οι FT αναφέρονται και στο αριστερό παρελθόν του νέου υπουργού, τη συμμετοχή του σε “ριζοσπαστική αριστερή οργάνωση κατά τη διάρκεια της χούντας”, όταν ήταν φοιτητής οικονομικών, η οποία είχε ως συνέπεια την “τετραετή φυλάκισή του στις διαβόητες φυλακές Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη”.

“Εκεί ο κ. Ράπανος βρήκε έναν αναπάντεχο μέντορα, τον Σάκη Καράγιωργα επιφανή αριστερό οικονομολόγο, του οποίου το κελί ήταν στον ίδιο διάδρομο με το δικό του”, αναφέρει το κείμενο.

“Η φυλακή έγινε το πανεπιστήμιό μου”, δηλώνει ο ίδιος ο Β. Ράπανος. “Ήταν μία θετική εμπειρία. Διάβασα πολλά βιβλία και έμαθα πόσο δυνατός μπορείς να είσαι σε τέτοιες συνθήκες”, όπως λέει.

Αποφυλακίστηκε το 1973, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά. Εκεί ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιου Κουίν, του Οντάριο.

Ο κ. Σαμαράς τον όρκισε υπουργό Οικονομικών εναποθέτοντας πάνω του πολλές ελπίδες αλλά και προσδοκίες για την διαπραγμάτευση των όρων δανεισμού της χώρας, συνεχίζει ο συντάκτης του κειμένου. Ο νέος συνασπισμός κομμάτων που συγκροτούν κυβέρνηση, θα καταλαμβάνουν τις 179 από τις 300 θέσεις της Βουλής, συγκροτώντας μια ισχυρή πλειοψηφία, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα