Χωρίς πρωτότυπα αποδείξεων οι κάτοχοι φοροκάρτας

AA026575
AA026575 AA026575

Διαβάστε τι προβλέπει για τους όρους διάθεσης και χρήσης της φοροκάρτας για την καταγραφή των αποδείξεων, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

Περισσότερες από 50.000 φοροκάρτες έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφασή του υπουργείου Οικονομικών, καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες χρήσης της και διευκρινίζεται, ότι ιγα συναλλαγές οι οποίες έχουν καταγραφεί στις κάρτες από 3 Οκτωβρίου 2011 και μετά, δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τα πρωτότυπα των αποδείξεων στην Εφορία.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση μεταξύ άλλων προβλέπει:

* Ο χρήστης της Κάρτας Αποδείξεων υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της, μέσω διαδικτύου και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS).

Για λόγους ορθής χρήσης, είναι δυνατό να δηλωθούν έως τρεις κάρτες για έναν ΑΦΜ εντός ενός μήνα, είτε λόγω αντικατάστασής τους, σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε λόγω διάθεσής τους σε προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του.

* Κατά τη συναλλαγή με επιτηδευματία, που διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), o φορολογούμενος πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί την Κάρτα Αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης.

Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης, που παρέχει το συγκεκριμένο POS.

Στη συνέχεια οι συναλλαγές αυτές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

* Με βάση την αποστολή των στοιχείων της συναλλαγής, καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα βασικά στοιχεία της απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου.

Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.

* Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των Τραπεζών, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που τη λαμβάνει.

Οι τράπεζες διάθεσης δεν υποχρεούνται στην παροχή έγγραφων ή προφορικών οδηγιών για τη δήλωση και τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων, υπηρεσία την οποία μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά.

Κύριος της Κάρτας Αποδείξεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έρχεται η φοροκάρτα

Φοροκάρτα αντί αποδείξεων

"Σφάλμα ανάγνωσης" για τη φοροκάρτα

SHARE:

24Media Network