Όμηροι κενών νόμου και λαθών όσοι πλήρωσαν για τακτοποίηση αυθαιρέτων

ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ(ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΔΙ)
Φωτογραφία αρχείου MOTIONTEAM

Διαβάστε που "σκοντάφτουν" χιλιάδες αιτήσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων καθώς και τι αναφέρει εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ για επιτρεπόμενη αλλαγή χρήσης αυθαίρετων χώρων και επιστροφή των χρημάτων, που καταβλήθηκαν λανθασμένα

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και ακόμη παραμένουν εκκρεμότητες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την περαίωση της διαδικασίας, καθώς οι σχετικές αποφάσεις, που καθορίζουν τα σχετικά με το δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας των κτιρίων και το διάγραμμα κάλυψης δεν έχουν εκδοθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", η έναρξη της β' φάσης της διαδικασίας για την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών και μελετών, που βάσει της ρύθμισης είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης, παραμένει ζητούμενο καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Έτσι, όσοι πολίτες έχουν υπαχθεί στον νόμο – ακόμη και εκείνοι που έχουν καταβάλει το σύνολο του ειδικού προστίμου – αλλά και οι μηχανικοί, παραμένουν όμηροι εξαιτίας των λαθών και των κενών που άφησε πίσω της η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Το μόνο που φαίνεται να κινείται είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο αποφάσισε, να προχωρήσει εντός των ημερών σε δοκιμαστική λειτουργία της δεύτερης φάσης.

Βέβαια, όπως λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ  Χρήστος Σπίρτζης, "το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά καθώς εδώ και οκτώ μήνες εκκρεμούν οι αποφάσεις για το δελτίο δομικής τρωτότητας και το διάγραμμα κάλυψης".

Ακόμη και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων οι οποίοι κατέβαλαν το πρόστιμο εφάπαξ εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι, καθώς, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας κ. Νίκος Ζυγούρης, οι μηχανικοί τους αδυνατούν να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη υπαγωγή του ακινήτου με την κατάθεση των απαιτούμενων από τον νόμο δικαιολογητικών.

800 - 1000 αιτήσεις τη μέρα 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο οι αιτήσεις που κατατίθενται καθημερινά στο ΤΕΕ είναι περίπου 800 - 1.000 την ημέρα όταν το τρίμηνο Νοεμβρίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012 υποβάλλονταν περίπου 3.000 φάκελοι καθημερινώς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΤΕΕ το σύνολο των αιτήσεων (από 1ης Οκτωβρίου 2011 ως 30 Μαΐου 2012) φτάνει τις 348.222. Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τα τακτοποιημένα αυθαίρετα ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, από αυτά ως σήμερα έχουν εισπραχθεί τα 504.310.135 ευρώ.

Από το σύνολο των δηλωμένων χώρων κύρια και μοναδική κατοικία αποτελεί μόνο το 25% των χώρων που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, 62% αφορά άλλη κατοικία, 10% κτίρια υπηρεσιών και 3% τουριστικές εγκαταστάσεις και αναψυχής. Το 67% των κτιρίων βρίσκεται εντός σχεδίου και το υπόλοιπο εκτός σχεδίου. Επίσης το 75% έχει οικοδομική άδεια.

Η τελική προθεσμία υποβολής φακέλων λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ για την κατάθεση των δικαιολογητικών και μελετών της β' φάσης η καταληκτική ημερομηνία έχει παραταθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πόσα έχει βάλει το κράτος στα ταμεία από τα αυθαίρετα

Διαγράφονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα που κατεδαφίζονται

Σε φάση τακτοποίησης ένα στα τρία αυθαίρετα

SHARE:

24Media Network