Ποιες παγίδες κρύβει η συλλογή αποδείξεων δαπανών για το 2014

Πελάτης παραλαμβάνει την απόδειξη σε κατάστημα της Λάρισας την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013. Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει το Σεπτέμβριο στη Βουλή ένα νέο νόμο με όλα τα φορολογικά κίνητρα που θα προσφέρει το κράτος σε καταναλωτές και επενδυτές, προκειμένου να τους έχει συμμάχους στην μάχη της καταπολέμησης των ελλειμμάτων και της ύφεσης. 
Το σχέδιο προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή και θα αφορά τα εισοδήματα και τις δαπάνες  από 1/1/2013.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ)
Πελάτης παραλαμβάνει την απόδειξη σε κατάστημα της Λάρισας την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013. Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει το Σεπτέμβριο στη Βουλή ένα νέο νόμο με όλα τα φορολογικά κίνητρα που θα προσφέρει το κράτος σε καταναλωτές και επενδυτές, προκειμένου να τους έχει συμμάχους στην μάχη της καταπολέμησης των ελλειμμάτων και της ύφεσης. Το σχέδιο προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή και θα αφορά τα εισοδήματα και τις δαπάνες από 1/1/2013. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ) EUROKINISSI

Κίνδυνος παγίδευσης οι αποδείξεις. Πιο δύσκολη η συλλογή τους

Σε παγίδα μπορεί να εξελιχθεί η μείωση του ποσοστού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν το 2014.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην Καθημερινή ότι το νέο σύστημα θα προβλέπει λιγότερες αποδείξεις σε σχέση με το τρέχον έτος και θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι αποδείξεις θα είναι στοχευμένες και θα πρέπει να προέρχονται από κατηγορίες επαγγελμάτων που είναι ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με ρύθμιση που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο από τη Βουλή, για τα εισοδήματα του 2014, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος, αντί 25% που ισχύει σήμερα. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα, για εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται το 2014 αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ. Με το νέο σύστημα στοχευμένων αποδείξεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις για παράδειγμα από συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους, γιατρούς, μπαρ και ταβέρνες.

Ωστόσο, για πολλά νοικοκυριά, ίσως τα περισσότερα, οι δαπάνες που κάνουν κατευθύνονται ως επί το πλείστον στα σούπερ μάρκετ και γενικότερα σε είδη πρώτης ανάγκης. Οπότε θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων. Δηλαδή ένας μισθωτός με δύο παιδιά πιθανόν να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις. Πόσω δε οι συνταξιούχοι η συντριπτική πλειονότητα των οποίων καταναλώνουν τα απολύτως απαραίτητα. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα δεδομένου ότι τα σούπερ μάρκετ εκδίδουν πάντα αποδείξεις όπως επίσης και τα πολυκαταστήματα. Δεν αποκλείεται πάντως κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων με χαμηλά εισοδήματα ή οι συνταξιούχοι να εξαιρεθούν από το μέτρο της συλλογής αποδείξεων.

Δηλαδή ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 9.600 ευρώ ή διαφορετικά 800 ευρώ μηνιαίως θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 960 ευρώ το 2014. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα θα πρέπει να δαπανά 80 ευρώ, σε δικηγόρους, γιατρούς και γενικότερα σε κλάδους της οικονομίας που με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στις πρώτες θέσης τη φοροδιαφυγής. Αν ο ανωτέρω συνταξιούχος δεν καταφέρει να μαζέψει τις απαιτούμενες αποδείξεις θα πληρώσει φόρο 211 ευρώ.

Πάντως, υπάρχει πίεση από την τρόικα για περιορισμό της φοροδιαφυγής, από γιατρούς, δικηγόρους και ειδικότερα από όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο αναμένεται στα τέλη του έτους να εκδώσει εγκύκλιο που θα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι κατηγορίες δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, καθώς και ποιοι θα εξαιρούνται από το μέτρο. Οπως τονίζεται στον νόμο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων, ο τρόπος επιμερισμού των αποδείξεων μεταξύ των συζύγων, οι κατηγορίες των φορολογούμενων που εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων.

Παραδείγματα αποδείξεων

• Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει το 2014 αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος καταφέρει να μαζέψει αποδείξεις 1.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 λιγότερες, τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 1.000 x 22% = 220 ευρώ επιπλέον.

• Αλλος φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει το 2014 αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ, τις οποίες θα υποβάλει στην εφορία με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο εν λόγω φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει (και να υποβάλει στην εφορία την άνοιξη του 2014) αποδείξεις ύψους 10.000 ευρώ. Αλλος φορολογούμενος με εισοδήματα 50.000 ευρώ θα πρέπει το 2014 να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 5.000 ευρώ. Αν προσκομίσει στην εφορία αποδείξεις 3.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο για τις αποδείξεις που δεν συγκέντρωσε. Ο επιπλέον φόρος θα ανέλθει στα 440 ευρώ.

πηγή: Καθημερινή

SHARE:

24Media Network