ΥΠΟΙΚ: Προς 6μηνη αναστολή καταβολής χρεών στα νησιά

ΥΠΟΙΚ: Προς 6μηνη αναστολή καταβολής χρεών στα νησιά

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν τα νησιά, όπως οι περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες, λόγω του προσφυγικού. Ικανοποίηση Τρ. Αλεξιάδη για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ

Την παροχή εξάμηνης αναστολής καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό εξετάζει η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Την πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, ο οποίος τόνισε ότι τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές πρέπει να ελαφρυνθούν φορολογικά όπως συμβαίνει με τις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. «Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για αυτά τα νησιά, ιδιαίτερα αυτόν τον χειμώνα που δεν πήγε καλά η σεζόν, που ήταν πολύ μειωμένος ο τζίρος, μέχρι και 50%, μέχρι και 60% σε κάποιες επιχειρήσεις, για να πάρουν μια ανάσα μέσα στον χειμώνα» ανέφερε ο κ. Καματερός.

Ο κ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» και «πολύ καλή» την πρόταση και τόνισε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα για τη φορολογική ανακούφιση των συγκεκριμένων νησιών αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. «Βεβαίως, και μελετούμε με κάθε δυνατότητα για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και απάντησης οικονομικής, από την πλευρά της πολιτείας, στο τρομερό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εκεί» σημείωσε.

Ο κ. Αλεξιάδης εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την αυξημένη εισπραξιμότητα ΦΠΑ που καταγράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα νησιά. Κατηγόρησε, μάλιστα, μερίδα των τηλεοπτικών σταθμών ότι δεν προέβαλαν το γεγονός. «Δεν ακούστηκε πολύ στις ειδήσεις, διότι δεν ταιριάζει στην καταστροφολογία και σε όλη την προπαγάνδα και σε όλο αυτό που προσπαθούσαν να στήσουν όλο αυτό το διάστημα ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ορισμένες πολιτικές δυνάμεις» είπε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «τους πειράζει να φαίνεται ότι σε κάποια νησιά αυξήσαμε το ΦΠΑ 150%, 170%, νούμερα τα οποία άλλη φορά δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα