Φορολογικό νομοσχέδιο: Διαγραφή οφειλών – Ποιους αφορά

Φορολογικό νομοσχέδιο: Διαγραφή οφειλών – Ποιους αφορά
Στιγμιότυπο από το υπουργείο Οικονομικών. Eurokinissi

Δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη. Αναλυτικά οι διαγραφές. Τι προβλέπεται για την Air BNB.

Στην βουλή κατατέθηκε το αναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις μειώσεις φόρων 1,81 δις, τη νέα πάγια ρύθμιση αλλά και τις προϋποθέσεις για την αύξηση του ποσοστού των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30%.

Στις προσθήκες της τελευταίας στιγμής είναι η διάταξη που προβλέπει την διαγραφή φορολογικών οφειλών μέχρι και 10 ευρώ που αφορά πάνω από 500.000 φορολογούμενους.

Παράλληλα για τις επιχειρήσεις και για τις παροχές σε δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών ( stock options) θα εφαρμόζεται πλέον αυτοτελής φορολόγηση 15% αντί 45% που ήταν μέχρι σήμερα.

Προβλέπεται δε ποινή από 5.000 έως και 100.000 για τη μη παροχή ή την απόκρυψη πληροφοριών από βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφόρμας Air BNB ή ανάλογης πλατφόρμας.

Αναλυτικά:

  • Γίνεται εφάπαξ διαγραφή οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων συνολικής αξίας έως 10 ευρώ ανά φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο, αφενός αποφορτίζεται η Φορολογική Διοίκηση από το γραφειοκρατικό κόστος για την παρακολούθηση των οφειλών αυτών, ενώ πάνω από 500.000 φορολογούμενοι θα αποκτήσουν και πάλι τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δραστηριότητά τους.

  • Εφαρμόζεται η περιοδική διαγραφή μικροοφειλών συνολικής αξίας έως 1 ευρώ ανά φορολογούμενο, προκειμένου και με αυτό τον τρόπο να αποφορτιστεί η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης.

  • Δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες τους, συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να χρειάζεται να έχουν εξασκήσει προηγουμένως όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξή τους, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κόστος της διαδικασίας είναι υψηλότερο από το ύψος της οφειλής.

  • Τέλος, επιστρέφεται ή διαγράφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ΕΦΚ που βεβαιώθηκε για κρασιά τα οποία μέχρι και την τελευταία ημέρα ισχύος του ΕΦΚ κρασιού (31.12.2018) δεν είχαν διατεθεί στην κατανάλωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα