“Φρενάρει” η γερμανική οικονομία

“Φρενάρει” η γερμανική οικονομία
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ AP

Ο μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2013 σημειώθηκε τη χρονιά που πέρασε στη Γερμανία. Μόλις κατά 0,6% η αύξηση του ΑΕΠ

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,6% το 2019, που είναι ο ασθενέστερος από το 2013 και σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευε η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.

Κατά το προηγούμενο έτος η γερμανική οικονομία στηρίχθηκε κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση, λόγω και των υψηλών επιπέδων της απασχόλησης και στον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος συνέχισε να αναπτύσσεται. Οι δύο αυτές παράμετροι απέτρεψαν τελικά και την ύφεση, την οποία προέβλεπαν ήδη πολλοί οικονομολόγοι.

Για το 2020 οι ειδικοί προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1%, εν μέρει και λόγω του μεγαλύτερου αριθμού εργάσιμων ημερών στο έτος.

Οι ανησυχητικές ειδήσεις για την οικονομία της Γερμανίας πληθαίνουν τους τελευταίους μήνες.  Η ανεργία στη Γερμανία, αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η εξασθένηση του μεταποιητικού τομέα πλήττει την αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι ο αριθμός των ανέργων, προσαρμοσμένος για την εποχικότητα, αυξήθηκε κατά 8.000 στα 2,279 εκατομμύρια.

H ύφεση του μεταποιητικού τομέα, που προκλήθηκε από την εξασθένιση των εξαγωγών, έχει επηρεάσει την ισχυρή αγορά εργασίας της Γερμανίας, η οποία αποτελεί και τη βάση του αναπτυξιακού κύκλου με αιχμή την κατανάλωση. Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση στην ανεργία ήταν η υψηλότερη από τον Μάιο. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε σταθερό στο 5% – ελαφρά πάνω από το χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 4,9% που σημειώθηκε το 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα