Για συνθήκες απόλυτης φτώχειας μιλά η ΕΣΕΕ

Για συνθήκες απόλυτης φτώχειας μιλά η ΕΣΕΕ

Συνθήκες απόλυτης φτώχειας βλέπει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Ανησυχεί τα μάλα η ΕΣΕΕ για τη μείωση της κατανάλωσης, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, αυτομάτως σημαίνει μείωση του τζίρου, της φορολογητέας ύλης, των δημόσιων εσόδων, αλλά και μείωδη των εργοδοτών κατά 60.000, όπως και των εργαζόμενων στο εμπόριο κατά 100.000, μέσα στο 2012.

Η Συνομοσπονδία αναλύοντας τα στοιχεία της μείωσης της κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών το 2011 κατά -6,2%, καθώς και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής δαπάνης το 2012 κατά -4,3%, έφτασε στο σημείο να ετοιμάζει ανακοίνωση με την οποία θα προειδοποιεί "την κυβέρνηση και τους δανειστές μας ότι σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα συνθήκες απόλυτης φτώχειας".

Η ΕΣΕΕ σημειώνει, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή σχετικά με το Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) και το Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο για το Νοέμβριο ότι ακόμα και μετά την αφαίρεση της επίδρασης των τιμών, οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, της δημοσιονομικής προσαρμογής και των πολιτικών τύπου μνημονίου στο λιανικό εμπόριο είναι εξαιρετικά αρνητικές. Υπενθυμίζεται ότι στο Δείκτη Όγκου (ΔΟ), αφαιρείται από το Δείκτη Κύκλου Εργασιών η επίδραση του πληθωρισμού.

Η κατανάλωση την περίοδο από τις αρχές του 2011 μέχρι το Νοέμβριο συρρικνώθηκε σημαντικά με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές στα απολύτως αναγκαία.

τη μεγαλύτερη πίεση τη δέχτηκαν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, βλέποντας το Δείκτη Όγκου να υποχωρεί κατά 19,0%, ενώ ακολούθησαν τα Καταστήματα Καυσίμων και Λιπαντικών αυτοκινήτων, τα καταστήματα επίπλων- ηλεκτρικών ειδών- οικιακού εξοπλισμού, τα καταστήματα τροφίμων και ποτών και τα καταστήματα φαρμακευτικών- καλλυντικών.

"Είναι γεγονός ότι ο κλάδος ένδυσης υπόδησης χαρακτηρίζεται από ελαστική ζήτηση, αλλά η μεγάλη πτώση κατά 15,8% στα καύσιμα και στα λιπαντικά αυτοκινήτων που χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση προκαλεί μεγάλη εντύπωση", σημειώνει η ΕΣΕΕ συμπληρώνοντας ότι αυτή η παρατήρηση, σε συνδυασμό με την υποχώρηση κατά 3,3% του Δείκτη Όγκου στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (παράλληλα με πρωτοφανή ανεργία, πτώση των καταθέσεων, καθυστερήσεις στις πληρωμές κ.ά.) φανερώνει πως πλέον οι καταναλωτές έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους στα απολύτως αναγκαία.

Ταυτόχρονα, η ανύπαρκτη ρευστότητα και η μηδενική ροή χρηματοδότησης ιδιωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχουν στην κυριολεξία "νεκρώσει" την αγορά καθώς αναμένεται ότι μέσα στο 2012 η πιστωτική επέκταση στο εμπόριο θα επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο από το-6%, του Δεκεμβρίου του 2011, κυρίως λόγω της έλλειψης απαραίτητης ρευστότητας από τις τράπεζες.

"Η υψηλή ανεργία, οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η υπερφορολόγηση, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τα καύσιμα, οι αυξήσεις στη στέγαση και ιδιαίτερα στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, αλλά και οι δανειακές υποχρεώσεις, έχουν περιορίσει ασφυκτικά τον προϋπολογισμό της μέσης ελληνικής οικογένειας και έχουν αναγκάσει περίπου 1.000.000 νοικοκυριά να συρρικνώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους κάτω από τα όρια της αξιοπρέπειάς τους", καταλήγει η ΕΣΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, σημείωσε πτώση κατά 5,2%, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων υποχώρησε κατά 6,3%. Στο διάστημα Ιανουάριος/ Νοέμβριος 2011 ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα, συρρικνώθηκε κατά 7,6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος για το 2010, ενώ με τα καύσιμα η πτώση ήταν της τάξης του 6,8%.

Εξαίρεση αποτελεί μόνο η κατηγορία των Πολυκαταστημάτων, όπου ο ΔΚΕ σημείωσε μικρή άνοδο κατά 2,6% για το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες ο δείκτης υποχώρησε σημαντικά και στους πιο παραδοσιακούς κλάδους του εμπορίου η πτώση διαμορφώθηκε σε διψήφιο αριθμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγορά
SHARE:

24Media Network