Γιατί είναι μονόδρομος η λήψη πρόσθετων μέτρων

Γιατί είναι μονόδρομος η λήψη πρόσθετων μέτρων
Eurokinissi

Γιατί δεν μπορεί να αποφευχθεί η επιβολή νέων φόρων. "Χρυσώνει" το χάπι το υπουργείο Οικονομικών στο όνομα της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών.Ο αγώνας δρόμου για την αύξηση των εσόδων, οι φόροι που δεν εισπράττονται, η τρύπα του προϋπολογισμού και ο στόχος για πλεόνασμα

Μονόδρομος θεωρείται η λήψη πρόσθετων μέτρων φοροεισπρακτικού χαρακτήρα προσεχώς, ακόμη κι αν το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «χρυσώσει» το χάπι, σπεύδοντας χθες να επισημάνει πως δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων φόρων, καταγγέλλοντας μάλιστα προπαγάνδα καταστροφολογίας και μηδενισμού.

Τα νέα μέτρα δεν μπορούν να αποφευχθούν, ακόμη κι αν το υπουργείο αποπειράθηκε να καθησυχάσει πως οι όποιες αλλαγές προκύψουν στην κατεύθυνση της φορολογικής πολιτικής το επόμενο διάστημα, θα είναι πάντα σε καθορισμένο πλαίσιο, όπως αυτό έχει ψηφιστεί βάσει του τρίτου μνημονίου, χωρίς να απαιτείται η επιβολή νέων φόρων.

Κεντρικός στόχος του οικονομικού επιτελείου παραμένει η εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και η μετατροπή του σε πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο.

Υπενθυμίζεται εδώ πως για το 2015 το έλλειμμα προσδιορίζεται στο -0,25% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 ο στόχος που έχει τεθεί προσβλέπει στην παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,50% του ΑΕΠ.

Η απόσταση που χωρίζει το έλλειμμα του 2015 από τον στόχο για το πλεόνασμα του 2016 αφορά σε ένα 0,75%, το οποίο σε όρους ΑΕΠ μεταφράζεται σε νέα μέτρα συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Επομένως, μόνο και μόνο για να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου η κυβέρνηση, πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Εκείνο που επιχειρεί με περίτεχνο τρόπο να «ωραιοποιήσει» το υπουργείο Οικονομικών είναι η ανάγκη αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος.

Ακόμη κι αν οι επιτελείς της πλατείας Συντάγματος μιλούν για την ανάγκη αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, στο όνομα μιας δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, ο πραγματικός στόχος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Είναι το κοινό μυστικό που δεν πρόκειται να παραδεχθεί ποτέ κανένας υπουργός Οικονομικών που σέβεται τον εαυτό του.

Εκείνο που προέχει πάντα είναι να παραχθούν πρόσθετα έσοδα και σε δεύτερο στάδιο τίθεται επί τάπητος – εάν είναι εφικτό – η μείωση και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Το θέμα των εσόδων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όχι μόνο γιατί το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2015 σημειώθηκε μεγάλη υστέρηση, ύψους 4,1 δισ. ευρώ, αλλά γιατί ταυτόχρονα δεν υπάρχει μεγαλύτερος πονοκέφαλος για κάθε υπουργό Οικονομικών από τη μη είσπραξη των ήδη επιβεβλημένων φόρων.

Οι φόροι δεν εισπράττονται και οι αστοχίες στο μέτωπο των εσόδων μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν μεγαλύτερες, κρίνοντας επιτακτική την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ακόμη κι αν το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε διακαώς να διαψεύσει τα σενάρια περί νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το ίδιο το κείμενο του νέου μνημονίου προβλέπει νέες επιβαρύνσεις όπως είναι η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, αλλά και οι ριζικές αλλαγές σε φορολογία εισοδήματος (κλίμακες φορολογίας, νέοι συντελεστές) και ακινήτων (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές).

Το νέο μνημόνιο δεσμεύει τη νέα κυβέρνηση και δη τον υπουργό Οικονομικών, γιατί ακριβώς φέρει την υπογραφή του, ακόμη κι αν χθες το υπουργείο επιχείρησε να τονίσει πως οι όποιες από τις ανωτέρω αλλαγές θα αφορούν αποκλειστικά σε λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η διάψευση του ΥΠΟΙΚ περί ανάγκης επιβολής επιπλέον φόρων

Με αφορμή δημοσιεύματα, για θέματα φορολογικής πολιτικής και για τη διασφάλιση της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:

1.Το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.

2.Πολλές από αυτές τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών κλπ.) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού που επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι.

3.Στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο.

4.Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στον τομέα της φορολογίας, θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς.

5.Το Υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία, στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συμφωνίας. Όσοι διαφωνούν, ας καταλάβουν επιτέλους την ετυμηγορία των πολιτών στις 20.9.15 και ας προσαρμόσουν επιτέλους την πολιτική τους στα νέα δεδομένα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα