Γιατί ο Σόιμπλε θέλει να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Γιατί ο Σόιμπλε θέλει να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Το πρακτορείο Bloomberg εξηγεί γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή ή οχι της Ελλάδας στο ευρώ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ιδιαίτερα θετικό στην ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg σε ένα άρθρο που επιχειρεί να εξηγήσει την εν λόγω στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως σημείωσε ο συνεργάτης του Σόιμπλε, Τόμας Στέφεν, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας "η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το Ευρώ. Συνεπώς το μόνο που θα απομένει ως ύστατη λύση είναι να αποχωρήσει οικειοθελώς από την Ευρωζώνη".

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προκρίνει τη λύση του δημοψηφίσματος προκειμένου οι Έλληνες με την ψήφο τους, είτε να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές και να λάβουν την δόση που θα διασφαλίσει στη χώρα τη πολυπόθητη ρευστότητα, είτε να επιλέξουν οι ίδιοι το Grexit.

"Αν η ελληνική κυβέρνση θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, τότε πρέπει να κάνει δημοψήφισμα" είπε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους τη Δευτέραστις Βρυξέλλες, όπου έλαβε χώρα η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. "Ίσως θα ήταν και το πιο σωστό να αφήσουμε τον ελληνκό λαό να αποφασίσει αν είνα έτοιμοι να αποδεχθούν αυτά που πρέπει να γίνουν".

Βεβαίως, η σημερινή στάση του Σόιμπλε δεν θυμίζει σε τίποτα τη γερμανική θέση το 2011. Όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου έριξε στο τραπέζι τη λέξη δημοψήφισμα, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί τον πίεσαν να μην προχωρήσει.

Ο λόγος; Όπως έχει πει ο ίδιος ο Σόιμπλε, το ενδεχόμενο ενός ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων σε άλλες χώρες της ευρωζώνης έχει περιοριστεί σημαντικά από τότε, έχει "περιθωριοποιηθεί".

Επιπλέον, όπως σημειώνει η πολιτική επιστήμονας Tanja Boerzel, "η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ολοένα και περισσοτερο πως δεν μπορεί να εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, άρα είναι πολύ πιο εύκολο να αφήσει τους Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν, ελπίζοντας πως θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στο Ευρώ".

Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται νυχθημερόν με εντατικούς ρυθμούς είναι πλέον σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει εθελοντικά την Ευρωζώνη. Το ερώτημαμ πλέον είναι, αν οι διαπραγάτευση φτάσει σε αδιέξοδο, τι θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network