Γιούνκερ: Παραποιημένα τα στοιχεία της Ελλάδας για την οικονομία την περίοδο 2004-2009

Γιούνκερ: Παραποιημένα τα στοιχεία της Ελλάδας για την οικονομία την περίοδο 2004-2009
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ AP

Ως ένα "μάθημα" για την πορεία της ευρωζώνης χαρακτήρισε την περίπτωση της Ελλάδας ο επικεφαλής της Κομισιόν, μιλώντας δημόσια για την παραποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2004-2009.

Αιχμές κατά της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, την περίοδο 2004-2009 άφησε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονταν εκείνη την περίοδο από την Αθήνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν “παραποιημένα”.

Αναφερόμενος μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδας, έκανε λόγο για “μάθημα” για την πορεία της ευρωζώνης.

Μιλώντας σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηε ειδικότερα στο “τρίτο μάθημα” για την ευρωζώνη, όταν τον Οκτώβριο του 2009 η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την πραγματική εικόνα για το χρέος και το έλλειμμα της χώρας.  Ήταν η περίοδος που η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% σε 12,7% του ΑΕΠ, με το τελικό ποσοστό να ξεπερνά τελικά 15%. Αντίστοιχα, το χρέος της χώρας στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από 272 δισ. ευρώ σε 301,1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε ότι από το 2004 έως το 2010, η Κομισιόν έστειλε δέκα αντιπροσωπείες στην Αθήνα για τα στοιχεία της Οικονομίας. Συμπλήρωσε δε ότι ορισμένα κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων άφησε να εννοηθεί και η Ελλάδα, μέσω των πρωθυπουργών και των υπουργών Οικονομικών αρνούνταν να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανόνες.

“Ήταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση που ακολούθησε και ειδικότερα στα δραματικά γεγονότα το καλοκαίρι του 2015, είπε ότι η χώρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. “Σήμερα όμως η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ”, κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα