Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ΦΕΚ η απόφαση – Πόσα παίρνουν οι δικαιούχοι

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ΦΕΚ η απόφαση – Πόσα παίρνουν οι δικαιούχοι
Πολυκατοικία προμηθεύεται πετρέλαιο θέρμανσης. Eurokinissi

Αναλυτικά τι αναφέρει η απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία εκδόθηκε σε ΦΕΚ.

Σε ΦΕΚ εκδόθηκε η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης. Με την υπουργική απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσουν πληρωμές 60 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 110 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα χορηγηθούν συνολικά στους δικαιούχους. Το ύψος του επιδόματος για τους, συνολικά, 692.879 δικαιούχους κινείται από 80 και φτάνει τα 650 ευρώ ανάλογα το νοικοκυριό.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην Απόφαση “το ύψος του επιδόματος της για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης καθορίζεται στο ποσό των διακοσίων είκοσι (220) ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της άνω απόφασης και προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το επίδομα που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των ογδόντα (80) ευρώ ούτε να υπερβαίνει το ποσό των εξακοσίων πενήντα (650) ευρώ.”

https://www.news247.gr/download/1685//828000/fek.pdf

Σημειώνεται ότι με βάση την ΚΥΑ όπου προσδιορίστηκε το νέο πλαίσιο πριν λίγους μηνες, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 ημερομηνία κατά την οποία ξεκινά η διάθεσή του. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ορίου που αναφέρθηκε, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Ειδικά για αγορές πετρελαίου θέρμανσης ορίζεται η τιμή 0,80 € ανά λίτρο.

Διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις των οικισμών που ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης θα λαμβάνεται ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα στον οποίο υπάγεται ο οικισμός. Αντίστοιχα, για τις περιπτώσεις που ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνεται κάποιος Ταχυδρομικός Κώδικας στο Παράρτημα, για την εφαρμογή του συντελεστή επιδότησης θα λαμβάνεται ο Μέσος Συντελεστής Επιδότησης του Δήμου στον οποίο υπάγεται ο οικισμός. Ο Μέσος Συντελεστής επιδότησης του Δήμου θα λαμβάνεται υπόψη επίσης στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται κανένας οικισμός στα όρια του αντίστοιχου Ταχυδρομικού Κώδικα.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων πάντως, το ποσόν που θα πιστωθεί εντός της εβδομάδος και όπως προαναφέρθηκε θα αντιστοιχεί στο 50% της δαπάνης που δηλώθηκε και τιμολογήθηκε έως 14 Ιανουαρίου. Έτσι σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε ως τώρα και συνεπώς, αν δαπάνησε λιγότερα από 160 ευρώ, το επίδομα που θα πληρωθεί θα είναι μικρότερη από 80 ευρώ.

Ωστόσο δεν χάνει όσα δικαιούται, αλλά θα τα λάβει όταν δαπανήσει (και επιδοτηθεί) το υπόλοιπο ποσό που του έχει προσδοριστεί, για τα καύσιμα που θα καταναλώσει έως τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων, είναι τα εξής:

  • 12.000 ευρώ για άγαμο
  • 20.000 ευρώ για παντρεμένο με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • 22.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια
  • 130.000 το περιουσιακό κριτήριο για άγαμο
  • 250.000 ευρώ για παντρεμένο

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των αιτήσεων έκλεισε τις προηγούμενες ημέρες, με περισσότερες από 60.000 αιτήσεις.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα