“Η διάσωση της Thomas Cook θα ήταν μια χαμένη υπόθεση”

“Η διάσωση της Thomas Cook θα ήταν μια χαμένη υπόθεση”
Προσωπικό της Thomas Cook ενημερώνει Βρετανούς επιβάτες στο αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα AP

Η υπουργός Επιχειρήσεων της Μεγάλης Βρετανίας δηλώνει ότι η διάσωση της Thomas Cook θα ήταν σπατάλη χρημάτων "για μια χαμένη υπόθεση" - Το Λονδίνο προγραμματίζει πτήσεις για την επιστροφή 135.300 ανθρώπων στον μεγαλύτερο επαναπατρισμό Βρετανών σε καιρό ειρήνης - Οκτώ πτήσεις από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν υπήρχε λόγος διάσωσης της Thomas Cook καθώς θα ήταν σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων να δοθούν κεφάλαια σε μια επιχείρηση που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της, δήλωσε σήμερα η υπουργός Επιχειρήσεων.

«Ακούγονται κάθε είδους φήμες, το γεγονός είναι ότι τα 200 εκατ. είναι μια υποεκτίμηση αυτού που θα χρειαζόταν η Thomas Cook απλά και μόνο για μια πολύ μικρή περίοδο, για τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες», δήλωσε η υπουργός Επιχειρήσεων Άντρεα Λίντσομ στο Sky News για την κατάρρευση της εταιρείας.

«Η Thomas Cook καθυστερεί με το να προσπαθεί να εξυπηρετήσει χρέος ύψους 1,7 δισεκ. και θα ήταν σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων να δοθούν χρήματα άσκοπα για μια χαμένη υπόθεση», δήλωσε.

Η Λίντσομ δήλωσε ότι ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία αφερεγγυότητας να επισπεύσει τις έρευνες για τα διοικητικά στελέχη και τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση, «απλά και μόνο για να επιβεβαιωθεί εάν υπήρξε πράγματι κάποια παρατυπία, κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά και να αποτρέψει αυτή την καταστροφή».

Thomas Cook AP

 

Το Λονδίνο προγραμματίζει πτήσεις για την επιστροφή 135.300 ανθρώπων

Συνολικά 14.700 άνθρωποι επέστρεψαν χθες Δευτέρα με έκτακτες πτήσεις στη Βρετανία μετά την κατάρρευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook και περίπου 135.300 ακόμη αναμένεται να επιστρέψουν εντός των επόμενων 13 ημερών, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή αερομεταφορών της Βρετανίας.

Η κατάρρευση του Thomas Cook τις πρώτες ώρες της Δευτέρας εγκλώβισε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους τόπους όπου έκαναν διακοπές σε όλο τον κόσμο.

“Με 13 ημέρες να απομένουν και σχεδόν 135.300 επιβάτες να χρειάζεται να φέρουμε πίσω στη Βρετανία, εργαζόμαστε αδιάκοπα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την βιομηχανία των αερομεταφορών, για να φτιάξουμε το πρόγραμμα των πτήσεων αφότου ο Thomas Cook σταμάτησε τις συναλλαγές”, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή.

Περισσότεροι από 14.700 άνθρωποι επέστρεψαν χθες στη Βρετανία με 64 πτήσεις. Εβδομήντα τέσσερις πτήσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα με τις οποίες θα επιστρέψουν 16.500 άνθρωποι, ενώ προγραμματίζονται ακόμη περισσότερες από 1.000 πτήσεις.

“Ένας επαναπατρισμός αυτής της φύσης και του μεγέθους είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς θα υπάρξει κάποια δυσκολία και αναστάτωση για τους πελάτες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ελαχιστοποιήσουμε καθώς συνεχίζεται η επιχείρησή μας αυτή”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μοριάρτι, επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

“Θέλουμε οι άνθρωποι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους, οπότε θα τους φέρουμε πίσω στη Βρετανία την ημερομηνία που προγραμματιζόταν αρχικά να αναχωρήσουν, ή πολύ σύντομα έπειτα από αυτήν”, πρόσθεσε.

Επιβάτες περιμένουν στο αεροδρόμιο της Μαγιόρκα. AP

 

Ηράκλειο: Με οκτώ πτήσεις αναχωρούν τουρίστες με συμβόλαια της Thomas Cook

Σχεδόν χωρίς καμία διαφοροποίηση, με άλλες, όμως, αεροπορικές εταιρείες, θα εκτελεστούν οι πτήσεις επιστροφής των τουριστών στις χώρες διαμονή τους, που είχαν κλείσει πακέτα διακοπών στην Κρήτη με την Thomas Cook.

Για σήμερα και αύριο ήταν προγραμματισμένες οκτώ πτήσεις από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Μία για το Νιούκαστλ, δύο για το αεροδρόμιο Γκάτγουικ Λονδίνου, μία για Γλασκόβη, δύο για Μάντσεστερ, μία για Μπέρμινχαμ και μια για Μπρίστολ.

Σύμφωνα με το επίσημο site της εταιρείας, σε δύο περιπτώσεις υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την ώρα, καθώς μια πτήση για το Γκάτγουικ που θα έφευγε 21:50, θα αναχωρήσει τελικά στις 22:25 και μία ακόμη για το Μπέρμινχαμ που ήταν προγραμματισμένη για τις 20:45, θα αναχωρήσει στις 23:30.

Οι πτήσεις από το Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» ξεκινούν απόψε στις 21:15. Η δεύτερη πτήση θα αναχωρήσει στις 21:40, η επόμενη στις 22:25 και στη συνέχεια, οι πτήσεις που θα εκτελεστούν είναι στις 23:00 και στις 23:30. Η επόμενη πτήση θα είναι στις 01:05 και αμέσως μετά, αύριο το μεσημέρι στις 14:10 και τελευταία για το διήμερο, αύριο το βράδυ στις 22:15.

Ταλαιπωρημένοι επιβάτες της Thomas Cook περιμένουν σε ουρά στο αεροδρόμιο της Αττάλειας να ενημερωθούν για την πτήση τους AP

 

Αποτιμά τη ζημιά η ελληνική κυβέρνηση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News 24/7, η δράση άλλωστε των συναρμόδιων υπουργείων εστιάζεται σε τρεις κατευθύνσεις: Την ομαλή αποχώρηση των περίπου 50.000 τουριστών από την Ελλάδα σε ημερομηνίες όσο γίνεται κοντά στην λήξη των διακοπών τους, την αποτίμηση των απωλειών και την ανακούφισή τους.

Η χθεσινή πρώτη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας ήθελε να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει καλά αντανακλαστικά απέναντι σε ξαφνικές κρίσεις. Η κατάσταση ωστόσο ήταν “θολή”, αφού δεν υπήρχε κοστολόγηση της ζημιάς που προέρχεται από φορολογικές υποχρεώσεις των ξενοδόχων (ΦΠΑ τέλος διαμονής) για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει λόγω της συνήθειας της Thomas Cook να πληρώνει με καθυστέρηση περίπου 70 ημερών.

Σε μια πρώτη αποτίμηση, η απώλεια με βάση τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων φτάνει κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, εάν υπολογίσει κανείς χρήματα που όφειλε ο βρετανικός τουριστικός όμιλος πριν την χρεοκοπία του αλλά και τις επόμενες κρατήσεις για το 2019 και το 2020.

Με βάση στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού που παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ (με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου ανάπτυξης και εργασίας) το κόστος εκτιμήθηκε περίπου στα 130 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει κάθε μέγεθος να αντικριστεί με τα ανάλογα παραστατικά πριν αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο δράσης Σαν πρώτο μέτρο ανακοινώθηκε από χθες η αναστολή είσπραξης του τέλους διαμονής για όσα ξενοδοχεία είχαν ζημιές. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη αιτήματα για αναστολή είσπραξης του ΦΠΑ για συμβόλαια για τα οποία είχε εισπραχθεί μόνο προκαταβολή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα