Ο λογαριασμός της Thomas Cook: Μέχρι 500 εκατ. υπολογίζουν οι ξενοδόχοι – Για 130 εκατ. μιλά το υπουργείο Τουρισμού

Ο λογαριασμός της Thomas Cook: Μέχρι 500 εκατ. υπολογίζουν οι ξενοδόχοι – Για 130 εκατ. μιλά το υπουργείο Τουρισμού
Το γκισέ check-in της Thomas Cook στο αεροδρόμιο του Gatwick AP

Η δράση των συναρμόδιων υπουργείων εστιάζεται σε τρεις κατευθύνσεις: Την ομαλή αποχώρηση των περίπου 50.000 τουριστών από την Ελλάδα, την αποτίμηση των απωλειών και την ανακούφισή τους.

Μετά το πρώτο σοκ από τον “ξαφνικό θάνατο” της Thomas Cook η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτιμήσει την ζημιά πριν προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης.

Η δράση των συναρμόδιων υπουργείων εστιάζεται σε τρεις κατευθύνσεις: Την ομαλή αποχώρηση των περίπου 50.000 τουριστών από την Ελλάδα σε ημερομηνίες όσο γίνεται κοντά στην λήξη των διακοπών τους, την αποτίμηση των απωλειών και την ανακούφισή τους.

Η χθεσινή πρώτη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας ήθελε να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει καλά αντανακλαστικά απέναντι σε ξαφνικές κρίσεις. Η κατάσταση ωστόσο ήταν “θολή”, αφού δεν υπήρχε κοστολόγηση της ζημιάς που προέρχεται από φορολογικές υποχρεώσεις των ξενοδόχων (ΦΠΑ τέλος διαμονής) για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει λόγω της συνήθειας της Thomas Cook να πληρώνει με καθυστέρηση περίπου 70 ημερών.

Σε μια πρώτη αποτίμηση, η απώλεια με βάση τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων φτάνει κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, εάν υπολογίσει κανείς χρήματα που όφειλε ο βρετανικός τουριστικός όμιλος πριν την χρεοκοπία του αλλά και τις επόμενες κρατήσεις για το 2019 και το 2020.

Με βάση στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού που παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ (με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου ανάπτυξης και εργασίας) το κόστος εκτιμήθηκε περίπου στα 130 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει κάθε μέγεθος να αντικριστεί με τα ανάλογα παραστατικά πριν αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο δράσης Σαν πρώτο μέτρο ανακοινώθηκε από χθες η αναστολή είσπραξης του τέλους διαμονής για όσα ξενοδοχεία είχαν ζημιές. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη αιτήματα για αναστολή είσπραξης του ΦΠΑ για συμβόλαια για τα οποία είχε εισπραχθεί μόνο προκαταβολή.

Know How από Ισπανία

Μάλιστα κατά την χθεσινή σύσκεψη κρίθηκε απαραίτητο να αποταθεί το υπουργείο τουρισμού στο αντίστοιχο Ισπανικό . Τούτο με δεδομένο ότι η η χώρα της Ιβηρικής είναι η περισσότερο « εξαρτημένη» τουριστικά Ευρωαοϊκή χώρα από το τουριστικό ρεύμα που μπορούσε να παρέχει η Thomas Cook . Η τεχνογνωσία της Ισπανίας στο θέμα θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να υπάρξει μια ρεαλιστική εκτίμηση του κόστους για την ελληνική αγορά χωρίς τις υπερβολές που κυριαρχούν σε τέτοιες περιστάσεις .

Σε ότι αφορά στην εξάρτηση της ελληνικής τουριστικής αγοράς από την Thomas Cook είναι ασύμμετρη και ανάλογη με τον προορισμό. Οι μισοί Βρετανοί τουρίστες στα Ιόνια έρχονταν μέσω του πτωχευμένου σήμερα τουριστικού ομίλου Στην Κρήτη παρόλο που βρέθηκαν οι μισοί από τους περίπου 50.000 τουρίστες που ξέμειναν λόγω της χρεοκοπία η εξάρτηση δεν ξεπερνά το 10% .

Συνολικά η Τhomas Cook έφερνε κάθε χρόνο λιγότερο από 1 εκατομμύριο τουρίστες. Πηγές των συναρμόδιων υπουργείων ξεκαθάριζαν χθες ότι για το 2020 και τις προκρατήσεις που έχουν γίνει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού υπάρχει χρόνος να αναπληρωθούν από άλλους οργανισμούς .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα