Η Ελλάδα στις αγορές. Οι πρώτες αναλύσεις των ξένων ΜΜΕ

Η Ελλάδα στις αγορές. Οι πρώτες αναλύσεις των ξένων ΜΜΕ
Justice and Home Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Mar. 27, 2017 / , 27 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Η έκδοση ομολόγου από τη χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλύσεων του Διεθνούς Τύπου. Οι δημοσιεύσεις του BBC, του AFP και των NYT που κάνουν λόγο για θετικά σημάδια και ανακούφιση

Την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές αναλύουν τόσο το BBC όσο και το Γαλλικό πρακτορείο. “Σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα” χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της κυβέρνησης το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Αναφορά κάνουν στην έξοδο στις αγορές και οι New York Times.

«Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει την Τρίτη στις αγορές» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Το τηλεγράφημα αναπαράγεται από πολλά γαλλικά ΜΜΕ, όπως τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων L’ Express και Les Echos, το France Inter, τη La Tribune.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την Τρίτη, με την πρώτη έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εδώ και τρία χρόνια, την πρώτη επίσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των αγορών σε μια χώρα που πιθανόν τελικά αναρρώνει» ξεκινά η ανταπόκριση του AFP.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται η σημερινή ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι αύριο θα προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,75%.

Το AFP επισημαίνει επιπλέον ότι η εβδομάδα αυτή είναι εκείνη με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό γύρω από αυτό το θέμα και κατόπιν αναφέρεται σε όσους τάσσονται υπέρ, «ιδίως το Eurogroup» και την απόφαση της 15ης Ιουνίου.

«Είναι επίσης η σωστή στιγμή» σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως σημειώνεται.

Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο περιγράφει τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας που φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

«Την Παρασκευή η διπλή ανακοίνωση της αναβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης SP Global Ratings –έπειτα από μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s στα τέλη Ιουνίου– και της συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που επιζητούσε έντονα η ΕΕ, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τη διακοπή των αγορών, τον Αύγουστο».

Αναλυτικότερα, η «La Tribune» αναφέρει ότι «εμπειρογνώμονες έκριναν σκόπιμο να γίνει μια δοκιμή με τις αγορές, παρ’ ότι για την ώρα και έως το 2018, η χώρα δεν έχει ανάγκη, διότι επωφελείται από ένα σχέδιο βοήθειας, ευρωπαϊκό και του ΔΝΤ». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, η Αθήνα ανακοίνωσε «την πρόθεσή της να προσφέρει ένα ομόλογο με λήξη το 2022. Η προσφορά θα γίνει αύριο 25 Ιουλίου, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και έναν διακανονισμό προβλέπεται για την 1η Αυγούστου», αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα. Προσθέτει ότι το ελληνικό κράτος «έχει δώσει εντολή στις τράπεζες : BNP (γαλλική), Bank of America Merril Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC να προχωρήσουν στη διαδικασία έκδοσης ενός νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας και με επίτοκο 4,75%. Η απόφαση έρχεται μετά τη συμφωνία του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα για τη μελλοντική συμμετοχή του στο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα και την ανακοίνωση της προοπτικής αύξησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης SP Global Ratings.

Το δημοσίευμα, τέλος, αναφέρεται στην επίσκεψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα και στις δηλώσεις του ότι «διαφαίνεται φως» μετά τα δύσκολα χρόνια που πέρασε η χώρα, «που όμως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ-πολύ καλύτερα».

Le Point:  H Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει στις αγορές

«Χρέος: η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει στις αγορές» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού «Le Point». Με βάση τις σχετικές πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου AFP, το δημοσίευμα δίνει την είδηση για το πρώτο ομόλογο εδώ και τριετία. Το χαρακτηρίζει ως «ένα τέστ υψίστης σημασίας για την εμπιστοσύνη των αγορών σε μια χώρα που θα μπορούσε επιτέλους να αναρρώσει». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, εδώ και μία εβδομάδα υπήρχε πλήρης έξαψη γύρω από το θέμα. «Είναι η κατάλληλη στιγμή» φέρεται να δηλώνει ο διευθυντής του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιν. Επίσης, αναφέρει πως ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κρίνει ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να υλοποιήσει πρώτα δυο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις» και ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ πως φέρεται επίσης να σημειώνει ότι «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες».

BBC: Σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές κεφαλαίων για να δανειστεί χρήματα», αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

«Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση ομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν σε πέντε χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη πώληση κρατικού χρέους από το 2014, όταν η Ελλάδα έκανε μια σύντομη επιστροφή στις αγορές», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Άντριου Ουόκερ (Andrew Walker) στην έκδοση του BBC World Service στο Διαδίκτυο. «Αυτό θεωρείται ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα», προστίθεται.

«Το τρέχον, τρίτο μνημόνιο αναμένεται να τερματιστεί την επόμενη χρονιά, και με το θα “τερματιστεί” εννοούμε ότι θα γίνει η τελευταία εκταμίευση της δόσης της Ελλάδας. Η τελική αποπληρωμή (των δανείων) θα γίνει σε πάνω από 40 χρόνια από τώρα», αναφέρει ο Ουόκερ αφού παραθέτει ένα ιστορικό της κρίσης χρέους και τα μεγέθη των μνημονίων.

«Όταν τερματιστούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων, ο στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση να είναι σε θέση να καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τη φορολογία και με δανεισμό από τις αγορές. Αυτό που κάνει τώρα η Ελλάδα είναι ότι βάζει “ένα δάχτυλο στο νερό”, μια προσπάθεια να πάρει μια ένδειξη του πόσο καλά θα μπορούσε να πάει αυτή η διαδικασία», αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης του BBC.

«Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι αυτό που επιμένει περισσότερο» στο ζήτημα αυτό, προσθέτει ο Ουόκερ.

«Μέχρι πρόσφατα, το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του τρίτου πακέτου στήριξης χωρίς αυτήν. Αυτό στο οποίο συμφώνησε τώρα το Ταμείο είναι μια “καταρχήν” δέσμευση – μια ένδειξη ότι το Ταμείο θα συμβάλλει (σ.σ. στον δανεισμό), εάν επιβεβαιωθεί την επόμενη χρονιά η ελάφρυνση χρέους», συνεχίζει το κείμενο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επτά χρόνια των μνημονίων τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν. Το τεράστιο έλλειμμα έφυγε από τη μέση. Πέρυσι υπήρξε ένα μικρό πλεόνασμα. Φέτος η Ελλάδα πιθανόν θα έχει και πάλι έλλειμμα, αλλά θα είναι μικρό, περί το 1,5% σύμφωνα με το ΔΝΤ», αναφέρει ο Άντριου Ουόκερ. «Η προσαρμογή ήταν οδυνηρή. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά πάνω από 25% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση και οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 30% και πλέον σε πραγματικές τιμές», κάτι που αντανακλά «τη μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών» που παρέχονται στους πολίτες, προστίθεται.

«Το ποσοστό της ανεργίας είναι πάνω από 20% και μεταξύ των νέων πλησιάζει το 50%», αναφέρει ο Ουόκερ.

«Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να χρηματοδοτείται μόνη της από την επόμενη χρονιά; Οι επενδυτές που θα αγοράσουν τα νέα ομόλογα είτε θεωρούν ότι μπορεί, ή υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα δάνεια (σ.σ. από την ευρωζώνη) ή ελάφρυνση χρέους στον βαθμό που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορεί να καλύπτει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή των οφειλών της», προστίθεται στο κείμενο.

«Κι αυτοί τι έχουν να κερδίσουν; Η απόδοση που θα λάβουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές θα γίνουν βάσει των δεσμεύσεων, θα είναι υψηλότερη από εκείνη που μπορούν να περιμένουν από τα ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης», συνεχίζει το κείμενο.

«Κοιτώντας τα 10ετή ομόλογα που διατίθενται στην αγορά, η ετήσια απόδοση των ελληνικών είναι περίπου 5%. Στις άλλες μνημονιακές χώρες είναι περίπου 3% για την Πορτογαλία, 1,5% για την Ισπανία και κάτω από το 1% για την Ιρλανδία».

«Ο λόγος που η απόδοση είναι σχετικά ελκυστική είναι πως υπάρχει ακόμη κάποιος κίνδυνος που συνδέεται με την αγορά ελληνικού κρατικού χρέους. Ο ένας είναι πως η οικονομική προοπτική είναι ακόμη πολύ αβέβαιη», αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, καθώς ακόμη «δεν έχει υπάρξει σταθερή ανάπτυξη».

«Μολαταύτα το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να εξετάσει σοβαρά το να επιστρέψει στις αγορές δανεισμού είναι μια κάποια πρόοδος», κάτι που είναι «ίσως ακόμα πιο εκπληκτικό διότι αυτή η εξέλιξη καταγράφεται επί των ημερών της κυβέρνησης ενός κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές με ένα ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα εναντίον της λιτότητας», γράφει ο Ουόκερ.

«Για τους Έλληνες, που υπομένουν εδώ και πολύ καιρό, ο δρόμος για την ανάκαμψη στην καλύτερη περίπτωση μόλις αρχίζει», καταλήγει το κείμενο.

NYT: Η έκδοση ομολόγου είναι το πρώτο βήμα για την Ελλάδα

“Η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα. Είναι απλά το πρώτο από τα αρκετά βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να τεστάρει αν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές για να στηρίξει την οικονομία της όταν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018», επισημαίνουν οι New York Times και προσθέτουν πως η ελληνική οικονομία τρεκλίζει ακόμη από τα χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και άλλων ενεργειών λιτότητας που απαιτούσαν τα προγράμματα».

Τα θετικά σημάδια αποτελούν κάποια ανακούφιση για τους δανειστές, που επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να σταματήσει να εξαρτάται από τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Τουλάχιστον, φαίνεται σίγουρο ότι η Αθήνα δεν θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στην ευρωζώνη πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα