Η φθηνότερη πόλη για business βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης

Η φθηνότερη πόλη για business βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης
Νέα Υόρκη AP Photo/Mark Lennihan

Οι περισσότεροι μετράμε τα κέρδη μιας επιχείρησης για να αντιληφθούμε την αξία και την επιτυχία της, όμως λιγότεροι αναρωτιόμαστε για το κόστος λειτουργίας μιας μικρής ή μεγάλης εταιρείας, και πόσο αυτό την καθιστά ανταγωνιστική.

Υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη που το κόστος – είτε αφορά σε αμοιβές, είτε σε ενοίκια, ακόμη και στο ηλεκτρικό ρεύμα- είναι υψηλό, αλλά οι υποδομές και η δικτύωση που προσφέρουν αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν εκεί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι. Σε μια εποχή ωστόσο, όπου η ψηφιοποίηση περνά ακόμη και στη βιομηχανία, η δημιουργία επιχειρηματικής έδρας, όπου οικονομικά συμφέρει, αποκτά άλλο νόημα εξαιτίας της τεχνολογίας.

Μελέτη που έτρεξε παγκοσμίως η Utility Bidder, μέτρησε το πόσο κοστίζουν οι βασικές δαπάνες μιας επιχείρησης, υπολογίζοντας ως βασικές παραμέτρους το ύψος του μέσου μισθού, το μέσο ενοίκιο, το κόστος ενέργειας, παροχής internet και τηλεπικοινωνιών αλλά και της φορολογίας, προκειμένου να καταλήξει στη λίστα με τις φθηνότερες πόλεις για να λειτουργήσει κανείς μια επιχείρηση.

Η μελέτη καλύπτει πόλεις σε χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ και εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει την Ελλάδα και ως εκ τούτου την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Είναι πάντως εντυπωσιακό πως στην πρώτη δεκάδα αναδείχθηκαν οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, καταρρίπτοντας εν μέρει τη θεωρία για τη φθήνια της Ασίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις υπηρεσιών.

Ως φθηνότερη πόλη – ανάμεσα σε 70 παγκοσμίως που συμπεριέλαβε η μελέτη- αναδείχθηκε η Βουδαπέστη, η οποία αν και δεν έχει το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος (17,316 ευρώ ετησίως) κερδίζει στα σημεία λόγω της πολύ χαμηλής φορολογίας (συντελεστής 9%), του ενοικίου γραφείων (37,20 ευρώ ετησίως ανά τ.μ., και των λογαριασμών για ηλεκτρισμό και internet.

Βουδαπέστη

Στη 2η θέση βρίσκεται η Πράγα, και ακολουθούν Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Ελσίνκι, που κλείνουν τη 5άδα. Στην έκτη θέση αναδεικνύεται η Πόλη του Μεξικού, ενώ στην 7η θέση βρίσκεται η πραγματική έκπληξη, καθώς την καταλαμβάνει η Βαλένθια, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας στον αναπτυγμένο Βορά της χώρας! Τη δεκάδα συμπληρώνουν το Μπέλφαστ, η Μάλαγα και τέλος το Τελ Αβίβ.

Τελ Αβίβ AP Photo/Sebastian Scheiner

Παρά την ανταγωνιστικότητα τους, οι πόλεις που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα δεν φείδονται όλες μισθών. Ο υψηλότερος μέσος μισθός ανάμεσα στις 10 φθηνότερες πόλεις δίνεται στο Τελ Αβίβ (49.528 ευρώ το χρόνο) και ακολουθεί το Ελσίνκι με 47.475 ευρώ ετησίως.

Πλην της Βουδαπέστης, όλες οι πόλεις της δεκάδας έχουν επίσης φορολογικό συντελεστή για της επιχειρήσεις με διψήφιο ποσοστό (από 19% έως 30% στην Πόλη του Μεξικό). Διαθέτουν ωστόσο συγκρατημένα ενοίκια και λογαριασμούς ηλεκτρικού και internet.

Πέρα από το μέσο όρο που δημιούργησε την παραπάνω λίστα, στους επιμέρους τομείς σύμφωνα με την έρευνα, τον χαμηλότερο μισθό θα πληρώνει κανείς στην Πόλη του Μεξικού (14,435 ευρώ ετησίως). Το φθηνότερο ενοίκιο για ενοικίαση γραφείων προσφέρει η Μαγιόρκα, με μόλις 17 ευρώ ανά τετραγωνικό σε ετήσια βάση. Στη Σεούλ χρεώνεται η χαμηλότερη τιμή ρεύματος με 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ οι φθηνότερες υπηρεσίες internet προσφέρονται στη Βαρσοβία (152 ευρώ ετησίως). Τέλος ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής για μια επιχείρηση, όπως προαναφέρθηκε απαντάται στη Βουδαπέστη (9%).

Μεξικό AP Photo/Fernando Llano

Όσον αφορά τις πιο ακριβές πόλεις για να λειτουργήσει μια επιχείρηση, πρώτη αναδείχθηκε το Σαν Φρανσίσκο και πίσω της η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, η Βοστώνη και η Γενεύη. O μέσος μισθός στο Σαν Φρανσίσκο ανέρχεται σε 87,213 ευρώ ετησίως, καθώς πρόκειται για τον τόπο που ενσωματώνει τη Σίλικον Βάλει. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Νέα Υόρκη – τη δεύτερη ακριβότερη πόλη για business- o μέσος μισθός υπολογίζεται σε 68.332 ευρώ το χρόνο και στο Τόκιο στα 42.180 ευρώ. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι πάντως είναι εκείνοι της Ζυρίχης (που βρίσκεται στην 64η θέση ανάμεσα στις 70 πόλεις), οι οποίοι αμείβονται με 94.350 ευρώ το χρόνο.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Παρά το γεγονός του ότι η παραπάνω κατηγοριοποίηση με βάση το κόστος αναδεικνύει περιφερειακές πόλεις, εν τούτοις οι μεγάλες επενδύσεις κατευθύνονται στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της EY για το πόσο ελκυστικές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, προκύπτει πως τα μητροπολιτικά κέντρα έχουν την πρωτιά.

Λονδίνο AP Photo/Natasha Livingstone

Παρότι το 2019 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν μόνο κατά 0,9%, σε επενδύσεις σε ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις ενισχύθηκαν σημαντικά. Στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου (το οποίο στη λίστα κόστους βρίσκεται στην 48η θέση), οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 17%, λόγω της κυρίαρχης θέσης της πόλης στην ψηφιακή τεχνολογία και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις στο Παρίσι (βρίσκεται στην 51η θέση από άποψη κόστους) αυξήθηκαν κατά 34%. Οι δυο αυτές πόλεις αντιπροσωπεύουν το 8% και το 6% αντίστοιχα των συνολικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ευρώπη για το 2019.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version