Η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας εκτοξεύει τον χρυσό

Η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας εκτοξεύει τον χρυσό
Χρηματιστής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης AP

Σε ιστορικό υψηλό κνήθηκε ο χρυσός της Δευτέρα, πλησιάζοντας τα 2000 δολάρια η ουγγιά. Αιτία οι σχέσεις σινοαμερικανικές σχέσεις, που όλο και χειροτερεύουν.

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε τη Δευτέρα άλμα σε ιστορικά υψηλό επίπεδο λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και της υποχώρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, με τις χρηματιστηριακές αγορές να κινούνται πτωτικά πριν από την ανακοίνωση μιας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο χρυσός σημείωσε άλμα 1,6% ξεπερνώντας τα υψηλά επίπεδα του 2011 και πλησιάζοντας τα 2.000 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 7,5%.

Μια σειρά από παράγοντες επηρεάζουν τις αγορές, σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της BNP Paribas Wealth Management στη Σιγκαπούρη, από τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου έως ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές περιόρισαν κάπως τις αρχικές τους απώλειες ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων από τη Γερμανία που έδειξαν βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, αλλά συνέχισαν να υφίστανται πιέσεις.

Οι μετοχές ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν πτώση σχεδόν 2,5%, με τις μετοχές αεροπορικών εταιριών και τουριστικών ομίλων, όπως της TUI, της Easyjet, και της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, να σημειώνουν πτώση μεταξύ 7,5% και 12% αφού η Βρετανία επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία, όπου τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και πάλι.

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχασαν μέρος της δυναμικής τους την περασμένη εβδομάδα, αφού η Ουάσινγκτον ζήτησε να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να ζητήσει να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στη Τσενγκντού.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε πτώση 9,5% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών ενώ το ευρώ ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,5% στο υψηλό 22 μηνών του 1,1725 δολαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα