'Η μάχη του Βερολίνου': Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Τσακαλώτου - Σόιμπλε

'Η μάχη του Βερολίνου': Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Τσακαλώτου - Σόιμπλε

Στη γερμανική πρωτεύουσα η αυλαία της περιοδείας του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις μέχρι στιγμής συναντήσεις, έρχεται σήμερα η πιο σημαντική. Σε θετικό κλίμα στο Eurogroup προσβλέπει η Αθήνα ενόψει της πρώτης αξιολόγησης. Πληθαίνουν οι φωνές στήριξης των ελληνικών προσπαθειών

«Όλα για όλα» θα τα παίξει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο σημερινό κρίσιμο ραντεβού του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο.

Με την επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Τσακαλώτος ολοκληρώνει την εξαήμερη περιοδεία του στην Ευρώπη, προσδοκώντας σε μια επιτυχημένη «αυλαία», αντίστοιχη των ενθαρρυντικών συναντήσεων που είχε το προηγούμενο πενθήμερο σε Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Φινλανδία και Ολλανδία.

Μέχρι στιγμής οι επαφές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του κρίνονται αρκετά θετικές, με τους τελευταίους να εκφράζουν τη βούληση να συνομιλήσουν με τον κ. Τσακαλώτο, συζητώντας τις ελληνικές θέσεις, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική πλευρά – και δη οι προσπάθειες για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων – χαίρει πλέον την εκτίμηση των δανειστών, γεγονός που προεξοφλεί πως το κλίμα στο Eurogroup της Πέμπτης δεν θα είναι εχθρικό.

Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για τον κ. Τσακαλώτο θα «παιχτεί» στο Βερολίνο, αφού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Γερμανού ομολόγου του απέναντι στη βούληση της Αθήνας για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει, στη συνέχεια, ο διάλογος για την ελάφρυνση του χρέους.

Μπορεί τα όπλα του κ. Τσακαλώτου στη «μάχη» απέναντι στον Σόιμπλε να έχουν αυξηθεί, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως πρόκειται για τον πιο σκληρό αντίπαλο και τον πιο αυστηρό κριτή των προσπαθειών που καταβάλλει η Αθήνα. Η αποστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο Βερολίνο, ενόψει του Eurogroup – του πρώτου για τη νέα χρονιά – θα είναι δύσκολη, ακόμη κι αν μόλις χθες έλαβε ενθαρρυντική στήριξη τόσο από την Ολλανδία, όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη των ΗΠΑ.

Ο λόγος για το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και για το τηλεφώνημα στήριξης που δέχθηκε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιού.

«Στους μήνες συμπεριλαμβάνεται και το χρέος, όχι μόνο η αξιολόγηση»

«Είχαμε ικανοποιητικές συνομιλίες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κοιτάξαμε μπροστά και συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αφορούν στην Ελλάδα ενόψει Eurogroup», ανέφερε αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup, στο Twitter, σχολιάζοντας την έκβαση της συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση στο Άμστερνταμ - ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα - πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τις πληροφορίες να εμφανίζουν τον Ντάισελμπλουμ πρόθυμο να συζητήσει λύσεις για τα ελληνικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, ο Ντάισελμπλουμ προχώρησε σε διευκρινίσεις, αναφορικά με τη «βόμβα» που είχε πετάξει την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με την οποία, η πρώτη αξιολόγηση επρόκειτο να διαρκέσει μήνες.

«Όταν μίλησα για πολύμηνη διαπραγμάτευση, δεν αναφέρθηκα μόνο στην πρώτη αξιολόγηση, αλλά για μια συνολική λύση που αφορούσε αξιολόγηση και λύση για το χρέος μαζί», φέρεται να εξήγησε στον κ. Τσακαλώτο ο πρόεδρος του Eurogroup.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση του Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκε μια συνολική επισκόπηση των ανοιχτών ζητημάτων, ενώ εξετάσθηκαν σε βάθος τα θέματα εκείνα στα οποία διαπιστώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup, Γερμανία, Ευκλείδης Τσακαλώτος
SHARE:

24Media Network