Η μικρή Βαλονία βάζει τη CETA στον πάγο

Η μικρή Βαλονία βάζει τη CETA στον πάγο

Το "μικρό γαλατικό χωριό" της Βαλονίας ακυρώνει μια συμφωνία θηρίων. Πώς σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ τη στάση των "αδερφών" τους, του γαλλόφωνου Βελγίου και τι μέλλει γενέσθαι με τη CETA που πολλοί θεωρούν ήδη "θνησιγενή"

Πρακτικά αδύνατο να επικυρωθεί η διατλαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, μετά τις αντιρρήσεις του Βελγίου και πιο συγκεκριμένα της Βαλονίας. Ο Μάρτιν Σουλτς δηλώνει πως δεν αναμένονται εξελίξεις, ενώ αν χρειάζονται ακόμη 14 ημέρες για το κρατίδιο, τότε και τα δύο μέρη της συμφωνίας είναι διατεθειμένα να περιμένουν. Η περίφημη CETA θα έπρεπε να έχει ήδη επικυρωθεί. Πανηγυρίζουν τα γαλλικά ΜΜΕ, με διθυράμβους για τη μικρή Βαλονία που αντιστέκεται.

Μαζί με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, θεωρούμε ότι η συνάντηση κορυφής της Πέμπτης παραμένει πιθανή

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ελπίζει πως μπορεί να βρεθεί λύση στο παρά πέντε. "Μαζί με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, θεωρούμε ότι η συνάντηση κορυφής της Πέμπτης παραμένει πιθανή", διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον Kαναδό πρωθυπουργό. "Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της θα πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζουν τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης, όπου θα υπογραφεί η οικονομική και εμπορική συμφωνία", επιβεβαίωσε το γραφείο του Τζάστιν Τριντό.

Η μικρή Βαλονία βάζει τη CETA στον πάγο

Μια τέτοια συμφωνία δεν είναι όπως ένα μικρό συμβόλαιο για την πώληση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

"Δεν νομίζω να έχουμε συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Αυτό θα μου φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο" δήλωνε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Η υπογραφή της συμφωνίας και η Σύνοδος ΕΕ - Καναδά θα έπρεπε να λάβει χώρα την Πέμπτη. "Μια τέτοια συμφωνία δεν είναι όπως ένα μικρό συμβόλαιο για την πώληση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Αν έχετε ανάγκη από περισσότερο χρόνο, επιπλέον 14 ημέρες (για να άρετε τις τελευταίες αντιρρήσεις), τότε αναβάλλετε τη Σύνοδο" συμπλήρωνε ο Σουλτς.

"Ελπίζω. Τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ευρώπης

"Ελπίζω. Τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ευρώπης", δήλωσε τέλος η Kαναδή υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ. Πάντως ο Βέλγος πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από το απόγευμα της Δευτέρας, ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να υπογράψει τη CETA , μπλοκάροντας ντε φάκτο την υπογραφή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μικρό "γαλατικό χωριό"

Η μικρή Βαλονία βάζει τη CETA στον πάγο

Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η γερμανόφωνη κοινότητα και η Φλάνδρα είπαν «ναι», η Βαλονία, η κυβέρνηση των Βρυξελλών και η γαλλόφωνη κοινότητα αρνήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας, σε μία διαμάχη που φέρνει αντιμέτωπους του περισσότερο εύπορους ολλανδόφωνους με τους γαλλόφωνους που έχουν πληγεί από την κρίση.

Είμαστε στο έτος 2016 μ.Χ. Όλη η Ευρώπη είναι έτοιμη να υπογράψει τη συνθήκη ελεύθερων συναλλαγών. Όλη; Όχι! Μια βελγική περιοχή αρνείται τη συνθηκολόγηση με τον Καναδά

Εξ ου και οι διθύραμβοι των γαλλικών ΜΜΕ, όπως η Liberation που κυκλοφορεί με εξώφυλλο εμπνευσμένο από τον Αστερίξ και παρομοιάζει την Βαλονία με το μικρό χωριό που αντιστεκόταν στους Ρωμαίους. "Δεν αστειευόμαστε με αυτό το ρόλο του 'μικρού γαλατικού χωριού'" έλεγε στο βαλονικό κοινοβούλιο ένας από τους βουλευτές των σοσιαλιστών. Έτσι και η κεντροαριστερή εφημερίδα μετατρέπει το εξώφυλλό της σε ένα τεύχος του Αστερίξ. "Είμαστε στο έτος 2016 μ.Χ. Όλη η Ευρώπη είναι έτοιμη να υπογράψει τη συνθήκη ελεύθερων συναλλαγών. Όλη; Όχι! Μια βελγική περιοχή αρνείται τη συνθηκολόγηση με τον Καναδά" αναφέρει το άρθρο.

Η μικρή Βαλονία βάζει τη CETA στον πάγο

Μετρώντας περί τα 3.6 εκατ. κατοίκους, η Βαλονία δεν είναι η μόνη που αντιτίθεται στη CETA, σημειώνουν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι. Η περιφέρεια των Βρυξελλών, η καρδιά δηλαδή της Ενωμένης Ευρώπης, που μετρά επίσης 1,2 εκατ. κατοίκους και στην οποία επικρατεί η αριστερά βρίσκεται στην ίδια θέση.

Η μικρή Βαλονία βάζει τη CETA στον πάγο

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν στη Liberation, η χώρα μοιράζεται στα δύο, καθώς οι Φλαμανδοί (γερμανόφωνοι Βέλγοι), ήτοι 6 εκατ. πολίτες έχουν τοποθετηθεί θετικά.  Κάπως έτσι το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αδυνατεί να υπογράψει τη συμφωνία αυτή που έγινε αντικείμενο επταετών διαπραγματεύσεων και αφορά περισσότερα από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Το αδιέξοδο πλήττει ακόμη περισσότερο μία Ένωση ήδη σε κρίση και αποσταθεροποιημένη εξαιτίας του Brexit.

Ο ήρωας της Βαλονίας Πολ Μανιέτ

Τα γαλλικά δημοσιεύματα όμως επικεντρώνουν και στον ήρωα ενάντια στη CETA, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Βαλονίας. "Δεν θέλουμε η συμφωνία αυτή να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις την προστασία των δημοσίων υπηρεσιών", εξήγησε ο Πολ Μανιέτ.  Υπό αμφισβήτηση τίθεται επίσης το θέμα της προστασίας των επενδύσεων, που επιτρέπει σε μία πολυεθνικη εταιρεία που επενδύει σε μία ξένη χώρα να προσφύγει κατά ενός κράτους που θα υιοθετούσε πολιτική αντίθετη με τα συμφέροντά της.

Δεν θέλουμε η συμφωνία αυτή να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις την προστασία των δημοσίων υπηρεσιών

Στόχος των Βαλόνων η διασφάλιση μία στέρεης νομικής βάσης στη συνθήκη, την οποία θεωρούν προοίμιο μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που τελεί υπό διαπραγμάτευσιν με τις ΗΠΑ (TTIP ή Tafta). Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει να πιστεύει σε μία γρήγορη λύση, η επιτροπή, που διαπραγματεύθηκε εξ ονόματος των κρατών μελών, είναι έτοιμη να δώσει χρόνο στο Βέλγιο, για λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Η μικρή Βαλονία βάζει τη CETA στον πάγο

Ας σταματήσουμε να θεωρούμε τη Βαλονία προπύργιο της αντίστασης απέναντι στις ελεύθερες συναλλαγές

«Ας σταματήσουμε να θεωρούμε τη Βαλονία προπύργιο της αντίστασης απέναντι στις ελεύθερες συναλλαγές», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φρανκ Προυστ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος θεωρεί ότι ο Πολ Μανιέτ «βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της μεταφοράς της έδρας της Caterpillar στη Γαλλία» και πέρασε στην αντεπίθεση. «Δυστυχώς αυτό έπεσε επάνω σε μία κρίσιμη συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η CETA είναι ντε φάκτο νεκρή

«Η CETA είναι ντε φάκτο νεκρή», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μπεντ Λάνγκε, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου.

Η μικρή Βαλονία βάζει τη CETA στον πάγο

«Είναι δυνατόν να υπάρξει μία νέα απόπειρα για την υπογραφή της σε λίγες εβδομάδες, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα λειτουργήσει. Εάν οι Βέλγοι δεν μετακινηθούν υπό την παρούσα πίεση, δεν θα το κάνουν αργότερα», προειδοποίησε.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ LE SOIR/ LIBERATION

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

CETA: Η Βαλονία απέρριψε το τελεσίγραφο της ΕΕ

Η CETA στο επίκεντρο των συνομιλιών Σουλτς - Φρίλαντ

CETA: Δεν τα βρήκαν στο Βέλγιο. Μπλοκάρεται η συμφωνία ΕΕ - Καναδά

SHARE:

24Media Network