Η Shell αναστέλλει επ’ αόριστον τις διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα

Διαβάζεται σε 2'
Εργοστάσιο της Shell
Εργοστάσιο της Shell Associated Press

Σε αναστολή των φορτίων της μέσω Ερυθράς Θάλασσας προχώρησε η Shell, υπό τον φόβο κλιμάκωσης των επιθέσεων των Χούθι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

O βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός της Shell αποφάσισε να σταματήσει μέχρι νεωτέρας να χρησιμοποιεί τη θαλάσσια οδό της Ερυθράς για τη μεταφορά φορτίων, αφότου τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης προκάλεσαν φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, τον περασμένο μήνα, ένα δεξαμενόπλοιο που είχε ναυλωθεί από τη Shell για να μεταφέρει καύσιμα στοχοποιήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δέχτηκε παρενόχληση από σκάφη των Χούθι.

Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της WSJ τόσο για την αναστολή των διελεύσεων όσο και για την επίθεση.

Ωστόσο, η εταιρεία φέρεται να έλαβε το μέτρο να σταματήσει όλες τις διελεύσεις υπό τον φόβο ότι μια στοχευμένη επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική διαρροή στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πληρωμάτων των πλοίων, είπαν αξιωματούχοι με γνώση της υπόθεσης.

Σημειώνεται πως περίπου το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Βραχυκύκλωμα στις αλυσίδες εφοδιασμού

Η Shell, με την απόφαση αυτή, εναρμονίζεται με άλλες εταιρείες – κολοσσούς που αποφάσισαν να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα. Η BP δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα διακόψει όλες τις μεταφορές μέσω της βασικής ναυτιλιακής οδού και η Qatar Energy έκανε το ίδιο αυτή την εβδομάδα.

Η χώρα του Κόλπου, η οποία έχει ενεργήσει ως διαμεσολαβητής για τους Χούθι στο παρελθόν, σταμάτησε να χρησιμοποιεί την Ερυθρά Θάλασσα για τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από φόβο μήπως εμπλακεί στη σύγκρουση, σύμφωνα με αξιωματούχο του Κατάρ στον τομέα της ενέργειας.

Οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις κατά δυτικών δεξαμενόπλοιων στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό αντιδρούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα. Ως αντίποινα, Αμερικανοί και Βρετανοί έπληξαν θέσεις των Χούθι, κίνηση που αυξάνει τον φόβο για νέο γύρο επιθέσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα