Η τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση και το twitter “γλεντάει” τον Ερντογάν

Η τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση και το twitter “γλεντάει” τον Ερντογάν
twitter

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα που η τουρκική λίρα συνεχίζει την έντονη πτωτική πορεία της απέναντι σε δολάριο και ευρώ. Το #turkishlira έχει γίνει trend στο twitter μετά την κατρακύλα.

Η έντονη καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τους χρήστες του twitter. Στο στόχαστρο τους τους ο Ερντογάν και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας η οποία πλέον έχει παραδώσει αμαχητί το εθνικό νόμισμα στις ορέξεις των αγορών. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloombergquint η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης της τουρκικής λίρας αναθεωρεί την άνοδο του πληθωρισμού στο τέλος του έτους στο 12,1% έναντι 8,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Νέο ιστορικό χαμηλό της τουρκικής λίρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης συνεχίστηκε για τρίτη συνεχή ημέρα το σφυροκόπημα στο εθνικό νόμισμα της Τουρκίας απέναντι σε δολάριο και ευρώ. Συγκεκριμένα η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώνονται στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στις 8,37 λίρες με πτώση 2,5% και σε σχέση με το ευρώ στις 9,73 λίρες με πτώση της τάξης του 0,8%. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε νέο ιστορικό χαμηλό του τουρκικού νομίσματος.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση που καταγράφει η τουρκική λίρα απέναντι στο δολάριο από το 1999 κάτι που είχε οδηγήσει τότε τον Ερντογάν να βάλει τέλος στην “εθνική ντροπή” μέσω της έκδοσης της νέας τουρκικής λίρας η οποία έκοβε έξι μηδενικά σε σχέση με το παλαιό νόμισμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ισοτιμία της νέας τουρκικής λίρας με το δολάριο όταν λανσαρίστηκε το νέο νόμισμα (σ.σ. στα τέλη του 2001) ήταν στις 1,65 λίρες και σήμερα σχεδόν 20 χρόνια μετά πάνω από τις 8 λίρες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα