Η τρόικα είναι ο Κέρβερος που κρατά την Ελλάδα φυλακισμένη στον Άδη

Η τρόικα είναι ο Κέρβερος που κρατά την Ελλάδα φυλακισμένη στον Άδη

Τι αναφέρει νέο δημοσίευμα του Economist για την τρόικα και τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας

Η τρόικα είναι ένας άλλος Κέρβερος που φυλακίζει τη χώρα μας σε έναν οικονομοικό Κάτω Κόσμο, σύμφωνα με δγμοσίευμα του περιοδικού Economist.

Tο περιοδικό αφήνει σαφείς αιχμές για την αποτελεσματικότητα αλλά και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί η τριμερής.

Το δημοσίευμα συνοδεύεται από ένα σκίτσο του Πίτερ Σρανκ, στο οποίο απεικονίζεται ο Κέρβερος μπροστά σε μία πύλη που στην καγκελόπορτα γράφει "Λιτότητα" και στον τοίχο δεξιά "έξοδος", ενώ δύο άνθρωποι κοιτούν διστακτικά προσπαθώντας να βρουν έναν τρόπο διαφυγής.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορές στην ελληνική μυθολογία.

"Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος ήταν ένας σκύλος με τρία κεφάλια που φύλαγε τις πύλες του Άδη. Στη σύγχρονη πολιτική η τρόικα είναι το τέρας με τα τρία κεφάλια που παγιδεύει τη χώρα σε έναν οικονομικό κάτω κόσμο. Στο υπουργείο Οικονομικών, ακόμη και οι καθαρίστριες φωνάζουν "δολοφόνοι" όταν οι επικεφαλής της τρόικας επισκέπτονται την Αθήνα. Στη Λισαβόνα αντιστοίχως πανό διαδηλωτών αναφέρουν υβριστικά συνθήματα.

Ως φρουρός των δανειστών, που είναι η Τρόικα, δεν θα γινόταν ποτέ αγαπητή", γράφει ο συντάκτης, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα ο ρόλος της βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς υπάρχει το εξής ερώτημα:

"Μήπως το τέρας τρώει τις σάρκες των χωρών τις οποίες υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος ελέγχει το τέρας έτσι και αλλιώς";

Ανεργία στο 27% και άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ

"Η τρόικα έχει επικριθεί πιο πικρόχολα στην Ελλάδα και υπάρχει λόγος. Η απόδοση έχει πέσει περίπου κατά ένα τέταρτο από την έναρξη της κρίσης και το 27% του πληθυσμού είναι άνεργο. Αν και η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, βρίσκεται ξανά στα χαρακώματα με τους πιστωτές της που καθυστερούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η χρονική συγκυρία της διαμάχης είναι κομβική.

Η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ και η αποδυναμωμένη κυβέρνησή της κινδυνεύει με ήττα από τα αντιμνημονιακά κόμματα στις εκλογές του Μαΐου. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα έχει προκληθεί από τη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν. Η Ελλάδα, όπως λέει, έχει παγιδευτεί μεταξύ των δύο ελεφάντων", προσθέτει το άρθρο.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στον πρωθυπουργό, ο οποίος "λέει στην τρόικα να μην υποβάλλει τόσο πιεστικά τις απαιτήσεις της καθώς ενισχύεται το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις (...) Για το ΔΝΤ, το πιο σημαντικό "αγκάθι" είναι η μακρά λίστα των μη εκπληρούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πράγματι να κρατήσουν εκτός εξουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ, η καλύτερη απάντηση είναι μία γρήγρορη ελάφρυνση χρέους".

Το πρωτότυπο άρθρο του Economist εδώ

SHARE:

24Media Network