ΙΟΒΕ: Ανεργία στο 27,8% και ύφεση 5% το 2013

ΙΟΒΕ: Ανεργία στο 27,8% και ύφεση 5% το 2013

Δυσμενέστερη από τις τελευταίες προβλέψεις η εκτίμηση του ΙΟΒΕ για την ανεργία και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013. Τι αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του

Στην περιοχή του 4,8-5%, θα διαμορφωθεί το 2013 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) οριακά υψηλότερη από ότι αναμενόταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς και στις αρχές του 2013.

Όπως αναφέρθηκε, στη διάρκεια της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, η συγκεκριμένη εκτίμηση για την ύφεση είναι ελαφρώς δυσμενέστερη από τις τελευταίες προβλέψεις διεθνών και εγχώριων φορέων (ΕΕ-ΔΝΤ:-4,2%, ΟΟΣΑ:-4,8%).

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η υψηλή ύφεση και στα επόμενα τρίμηνα του 2013 θα επιφέρει συνέχιση της ανόδου της ανεργίας, μάλλον με χαμηλότερο ρυθμό από ότι στο πρώτο τρίμηνο φέτος. Τη διεύρυνσή της θα συγκρατήσει, ενδεχομένως και να ανακάμψει τους καλοκαιρινούς μήνες, η αυξημένη εποχική απασχόληση σε τουριστικές επιχειρήσεις λόγω της υψηλότερης σε σχέση με πέρυσι τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό.

Τα πολυάριθμα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων θα οδηγήσουν σε πρόσκαιρη επιστροφή μέρους τους στην αγορά εργασίας. Θέσεις εργασίας μεγαλύτερης διάρκειας αλλά σαφώς λιγότερες θα δημιουργηθούν από την επανεκκίνηση των έργων στους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες. Στον αντίποδα αρνητική επίδραση στην απασχόληση το τρέχον έτος θα έχει ο περιορισμός της στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό που έχει γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Κατά συνέπεια, η ανεργία θα ανέλθει στο 27,8% του εργατικού δυναμικού το 2013, υψηλότερα από ότι είχε προβλεφθεί σε προηγούμενες εκθέσεις του ΙΟΒΕ.

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι η ιδιαίτερα χαμηλή εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να επενεργεί περιοριστικά στις τιμές, κλιμακώνοντας την αποπληθωριστική δυναμική που έχει εκδηλωθεί στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου. Ωστόσο, η μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, έλευση ξένων τουριστών θα τονώσει τη ζήτηση στις τουριστικές περιοχές, συγκρατώντας την πτώση των τιμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπρόσθετα, το σχετικά χαμηλό επίπεδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο περυσινό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου καθιστά πιθανή την εκδήλωση οριακών πληθωριστικών τάσεων κατά την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών το φθινόπωρο δεν αναμένεται να αναχαιτίσει την πτωτική τάση των τιμών, η οποία εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί στους τελευταίους μήνες του 2013, καθώς η εποχική ζήτηση θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της κατάργησης των ειδικών επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και για τους συνταξιούχους.

Αντίρροπα σε πληθωριστικές τάσεις θα λειτουργήσει και το «πάγωμα» από τη ΔΕΗ των τιμολογίων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης (για νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις), όπως επίσης και η μείωση της τάξης του 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος μέσης τάσης και η ελάφρυνσή τους στην υψηλή τάση, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, σε αντίθεση με την αύξηση τιμών που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Οι επιδράσεις των παραγόντων που αναφέρθηκαν εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν τη μέση μεταβολή του ΓΔΤΚ στο -0,4% το 2013, αντί της σταθερότητας τιμών που αναμενόταν νωρίτερα φέτος. Συνεπώς θα σημειωθεί αποπληθωρισμός στην Ελλάδα το τρέχον έτος, εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, η συνέχιση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία με υψηλή ένταση για πέμπτο έτος αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα πραγματοποίησης συγκεκριμένων ενεργειών και ανάληψης πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της επενδυτικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθούν οι δραστηριότητες προβολής των χαρακτηριστικών και των προοπτικών της Ελλάδας που την καθιστούν επενδυτικό προορισμό με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, η πραγματοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Νέος γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ο Ν. Βέττας

Στην παρουσίαση της έκθεσης συμμετείχει ο καθηγητής Νικόλαος Βέττας, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ με τη λήξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο κ. Ν. Βέττας είναι καθηγητής στο Οικονομικό Παvεπιστήμιο Αθηvώv από το 2003 όπου έχει υπηρετήσει και ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης. Κάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, έχει εργαστεί στο Duke University των ΗΠΑ και στο ΙNSEAD της Γαλλίας.

Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, Πρόεδρος του Τομεακού Συμβουλίου Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες και Αναπληρωτής Εκδότης των Journal of the European Economic Association, Journal of Industrial Economics και International Journal of Industrial Organization, ενώ έχει υπάρξει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα στη Βιομηχανική Οικονομική. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και από το 2004 είναι μέλος του Συμβουλευτικής Ομάδας Οικονομολόγων για την Πολιτική Ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο στην Ελλάδα

ΙΟΒΕ: Ανεργία στο 27,6% και ύφεση άνω του 4,6% για το 2013

SHARE:

24Media Network