ΥΠΟΙΚ: “Οι “φάκελοι” της νέας ηγεσίας για αποδείξεις, ακίνητα, παροχές και πλεονάσματα

ΥΠΟΙΚ: “Οι “φάκελοι” της νέας ηγεσίας για αποδείξεις, ακίνητα, παροχές και πλεονάσματα
Μηχάνημα POS Eurokinissi

Οι νέοι “‘ένοικοι” του 6ου ορόφου της οδού Νίκης θα πρέπει το επόμενο διάστημα να “ανάψουν” μηχανές για την ετοιμασία του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού.

Το “νήμα” από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με πρώτο στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που “ξεκλειδώνουν” την επενδυτική βαθμίδα, καλείται να πάρει το νέο υπουργικό σχήμα, που θα αναλάβει από την Τρίτη τα “κλειδιά” της οδού Νίκης αλλα και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,

Να σημειωθεί ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο και συγκεκριμένα από τις 8 Σεπτεμβρίου με πρώτη την DBRS ξεκινούν οι αξιολογήσεις και στη συνέχεια σειρά παίρνουν στις 15 Σεπτεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s και στις 20 Οκτωβρίου η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s, ενώ η τελευταία αξιολόγηση είναι στις 2 Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch.

Έτσι, οι νέοι “‘ένοικοι” του 6ου ορόφου της οδού Νίκης θα πρέπει το επόμενο διάστημα να “ανάψουν” μηχανές για την ετοιμασία του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, όπως κάθε χρόνο, στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους για τις νέες οροφές στις πρωτογενείς δαπάνες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό ο προϋπολογισμός του 2024 θα ενσωματώνει μέτρα καθαρού δημοσιονομικού κόστους 720 εκατ. ευρώ, ένεκα των προεκλογικών εξαγγελιών. “Μερίδα του λέοντος” στο κομμάτι αυτό καταλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (κόστος 500 εκατ. ευρώ), η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Τα πλεονάσματα

Σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους στόχους τους, μπορεί να αναμένεται το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα εφαρμοσθεί από το 2024, ωστόσο η κατάργηση της ρήτρας διαφυγής και η υφιστάμενη συμφωνία για το χρέος οδηγεί σε ένα βασικό “σενάριο” με στόχους πάνω από το 2%, ώστε σε συνδυασμό με την πορεία της ανάπτυξης να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους. Βέβαια το φθινόπωρο θα εξειδικευτούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα και τότε θα φανεί και τι περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω παροχές και ενισχύσεις.

Πάντως με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Παράλληλα, με το νέο Σύμφωνο αλλά και την συνέχιση της υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης προτάσσονται και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, που ήδη είναι στο “θάλαμο αναμονής”.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα θα πρέπει να μη χάσει χρόνο τις επόμενες εβδομάδες για την συνέχιση των πληρωμών από το Ταμείο. Προβλέπεται η καταβολή πόρων 10,4 δις. ευρώ τη διετία 2023-2024, με προαπαιτούμενο, βέβαια, την ολοκλήρωση 11 βασικών οροσήμων και δύο “στόχων”. Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 4 δόσεις επιδοτήσεων συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ και δύο δόσεις νέων δανείων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να υπογράψει με τις Βρυξέλλες την πρόσθετη δανειακή σύμβαση των 5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου και να ολοκληρώσει την πρόταση για το ελληνικό REPowerEU, καθώς και την πρόταση για ενδιάμεση αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. Οι δύο προτάσεις θα υποβληθούν μαζί το φθινόπωρο ή το αργότερο στο τέλος του χρόνου.

Φορολογικά

Μπορεί το μείζον θέμα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης να είναι κεντρικό στη νέα τετραετία, ζητώντας μεγάλες τομές και προώθηση δράσεων όπως οι “έξυπνοι έλεγχοι”, η πλήρης ψηφιοποίησης των καταγραφών των πηγών εισοδήματος, η ολοκλήρωση του περιουσιολογίου κτλ. ωστόσο προηγούνται κάποια “περιφερειακά” μέτρα που θα ενισχύσουν το κεντρικό στόχο. Τέτοιο είναι η επανεξέταση των κινήτρων για ηλεκτρονικές αποδείξεις. Άλλωστε όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών κι έτσι εκ των πραγμάτων στο τραπέζι μπαίνει η καθιέρωση νέου συστήματος με ισχυρές εκπτώσεις στους φορολογούμενους που πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα με στόχο το χτύπημα της φοροδιαφυγής από τη μη έκδοση αποδείξεων.

Οι νέες αντικειμενικές

Παράλληλα, η νέα ηγεσία καλείται μέσα στο 2023 να εντάξει στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού άλλες 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας. Η ένταξη αυτή αναμένεται να φέρει “απόνερα” σε δεκάδες φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Επισημαίνεται ότι σήμερα το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας.

Παράλληλα, υπάρχει και η εκκρεμότητα της εξέτασης των ενστάσεων που έχουν υποβάλλει ένας στους δύο δήμους της χώρας για μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές θεωρώντας ότι σε πολλές περιοχές οι νέες τιμές της εφορίας είναι αισθητά υψηλότερες από τις εμπορικές. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου των αιτημάτων οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα αποφασίσει για το εύρος και την κλίμακα των μειώσεων στις τιμές ζώνης οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Μια άλλη βασική δράση που αναμένει την ολοκλήρωσή της είναι και αυτή που αφορά την “αυτοματοποίηση” της επικαιροποίησης των τιμών ζώνης. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον προγραμματισμό, ένα νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και εφόσον εντοπίζει μεταβολές στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης. Μάλιστα η επικαιροποίηση θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σχεδόν κάθε χρόνο και οι αλλαγές στις τιμές της εφορίας δεν θα γίνονται πλέον με υπουργικές αποφάσεις όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Ήδη, έχει δρομολογηθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα ενταχθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα ακίνητο (πολεοδομία, κτηματολόγιο ψηφιακός χάρτης των αντικειμενικών αξιών κ.α. ).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα