Υποβαθμίστηκαν ισπανικές τράπεζες
Στην υποβάθμιση κατά μία και δυο βαθμίδες τριάντα ισπανικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Moody’s. Πώς αιτιολογεί την απόφαση
- 24 Μαρτίου 2011 12:11
Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 30 τραπεζών στην Ισπανία ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο οίκος Moody’s, εγείροντας το ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση της χώρας θα θελήσει να παράσχει στήριξη σε όλες τις τράπεζες της χώρας.
Η υποβάθμιση των τραπεζών έρχεται δύο εβδομάδες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας από τον Moody’s.
Ο οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση 15 τραπεζών κατά δύο βαθμίδες και άλλων πέντε κατά τρεις ή τέσσερις βαθμίδες.
“Φαίνεται όλο και πιο εύλογο ότι πρέπει να γίνουν δύσκολες επιλογές σε κάποιο σημείο στον χρονικό ορίζοντα που αφορά η αξιολόγηση, εξισορροπώντας το κίνητρο του κράτους να ενισχύσει τις τράπεζες με την ανάγκη να προστατεύσει τον ισολογισμό του”, αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι “κατά την άποψη του Moody’s είναι όλο και πιο πιθανό ότι το κράτος δεν θα είναι πρόθυμο να δώσει λευκή επιταγή σε όλες τις τράπεζες”.