Ο “Ηρακλής” ψάχνει επενδυτές στην Wall Street

Ο “Ηρακλής” ψάχνει επενδυτές στην Wall Street
Χρήστος Σταίκούρας Eurokinissi

Τα επιχειρήματα για να επενδύσει κανείς τόσο για τα ομόλογα του σχεδίου Ηρακλής όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο, ανέλυσαν διεξοδικά τη Δευτέρα οι υπουργοί που μίλησαν στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα Capital Link.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταίκούρας ανέλυσε τις αλλαγές που έχουν γίνει από τον Ιούλιο έως και τώρα και αυτές που αναμένεται να γίνουν από εδώ και πέρα στην Ελληνική οικονομία.

Ο υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για τα χρηματοοικονομικά κ. Γιώργος Ζαββός επικέντρωσε την ομιλία του στα πλεονεκτήματα του APS με την ονομασία Ηρακλής που φιλοδοξεί να μειώσει το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων έως και 30 δις ευρώ. Ο Έλληνας υφυπουργός θύμισε σε όλους ότι τα ομόλογα, που θα εκδοθούν με την λειτουργία του σχεδίου αυτού, θα έχουν μια καλή απόδοση με μηδενικό ρίσκο καθώς το δημόσιο θα εγγυηθεί τις ζημιές τουλάχιστον για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης ( senior bonds ). Επιπλέον, θύμισε ότι το 69% των κρατικών ομολόγων και πάνω από το μισό στα εταιρικά ομόλογα, έχει αρνητικές αποδόσεις..

Σημείωσε ακόμη, ότι η λειτουργία του “Ηρακλής” δεν θα είναι το μόνο που θα γίνει στην Ελλάδα . Θα υπάρξουν δηλαδή και δικλείδες ασφαλείας για να μην ξανακυλήσουν οι εμπορικές τράπεζες στο κύκλου θανάτου που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή υποσχέθηκε ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα λειτουργήσει ένα συνολικά νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο, ώστε να μην υπάρξει νέα συγκέντρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την αγορά κεφαλαίων, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται ένα νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των θεσμών του χρηματιστηρίου, ώστε να μην υπάρξουν ξανά περιπτώσεις εταιριών με πλαστές οικονομικές καταστάσεις . Απώτερος στόχος, όπως είπε, είναι να καταστεί η Ελλάδα το χρηματοοικονομικό κέντρο της ΝΑ Μεσογείου.

Επαφές με θεσμικούς επενδυτές

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές μια μοναδική δυνατότητα δικτύωσης μέσα από περισσότερα από 100 one-to-one meetings με Θεσμικούς. Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και με μέλη της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο, διοργανώθηκαν δύο group sessions για τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο καθένας αναφέρθηκε σε θέματα του χαρτοφυλακίου του και του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, πραγματοποίησαν μια σειρά από one-to-one meetings με επενδυτές και υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.

Ενδεικτικά funds που συμμετείχαν : Athanor Capital, Bienville Capital, BlackRock, BlueCrest Capital, Brookfield Asset management, Consilience Capital, Eaton Vance, Fir Tree Partners, Goldman Sachs Asset Management, Helm, Morgan Stanley, MSK Capital Partners, Nomura, Third Point, Pimco, Evermore, Psaros KPS, Monarch, Knighthead, Stonehill, Olympus Peak, Citi, Aberdeen, Helm, East Rock, Centerbridge, Beachpoint, Weterwheel

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα