Και το ελληνικό χρέος στο τραπέζι Μέρκελ, Μακρόν, Γιούνκερ

Και το ελληνικό χρέος στο τραπέζι Μέρκελ, Μακρόν, Γιούνκερ
O Εμμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (φωτογραφία αρχείου) AP

Στο περιθώριο Συνεδρίου των Βιομηχάνων, οι τρεις αξιωματούχοι θα συζητήσουν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, δηλαδη και το ελληνικό ζήτημα, μία ημέρα πρν το Eurogroup, όπου αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις

Τριμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, της Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Μακρόν αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη το Βερολίνο. Στο περιθώριο Συνεδρίου των Βιομηχάνων, οι τρεις αξιωματούχοι θα «συζητήσουν για όλα τα θέματα της επικαιρότητας», όπως επιβεβαίωσαν πηγές των Βρυξελλών.

Βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης, οι προτάσεις Μακρόν για την ευρωπαϊκή οικονομία και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα βρει την ευκαιρία να αναφερεθεί και στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Είναι γνωστή η θέση της Κομισιόν στο ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους -επανειλημμένως ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει καλέσει «όλες τις πλευρές» να «αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γαλλία, η οποία επιθυμεί και έχει πιέσει πολύ για αυτόματο “γαλλικό μηχανισμό” που συνδέει ανάπτυξη και αποπληρωμή του χρέους. Συνεπώς και ο Πρόεδρος Μακρόν κινείται προς την ίδια γραμμή.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Γερμανία, που επιμένει σε προϋποθέσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης και επανεξέταση κάθε χρόνο της κατάστασης. Η “σκληρή” γραμμή του Βερολίνου επιθυμεί επίσης μικρές περιόδους ωριμάνσεων.

Φυσικά, οι τρεις αξιωματούχοι δεν μπορούν και δεν θα μπουν σε λεπτομέρειες για τα τεχνικά ζητήματα μιας συμφωνίας που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι και το κείμενό της «είναι σχεδόν έτοιμο», όπως ενημέρωνε πριν από λίγες μέρες Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ωστόσο, οποιαδήποτε πολιτική πίεση ασκηθεί στη γερμανική πλευρά, ίσως φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Και πράγματι, το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέοςυ είναι ένα υψηλής πολιτικής σημασίας ζήτημα για όλες τις πλευρές. Για την Κομισιόν και την Ευρωζώνη για να σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης, για τη Γερμανία για να «σφραγίσει» το τέλος της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, για τη Γαλλία για να επιβεβαιώσει την ανάκτηση του ρόλου της, αλλά και για το ΔΝΤ για να τονίσει τη σημασία της δικής του συμβολής σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.

Μένει να δούμε αν η Καγκελάριος Μέρκελ, η οποία σε αυτή τη φάση νοιάζεται περισσότερο για το μεταναστευτικό που έχει προκαλέσει κρίση στο εσωτερικό της εύθραυστης κυβέρνησής της, θα δώσει το πράσινο φως για να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Πέμπτης…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα