Κάλυψη και του 60% των ασφαλιστικών εισφορών από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάλυψη και του 60% των ασφαλιστικών εισφορών από το  πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κατά 190 εκ ευρώ με στόχο την κάλυψη, ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η διεύρυνση της χρηματοδότησης του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, για την στήριξη της απασχόλησης από τα 830 εκ στα 1,02 δισ. ευρώ με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.

Έτσι, με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, το 60% και της απώλειας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα επιπλέον ταμειακός χώρος, ώστε να υλοποιηθεί άλλη μια κυβερνητική πρωτοβουλία, με οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. “Μία πρωτοβουλία η οποία επιβεβαιώνει ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, σημείωσε ο υπουργός οικονομικών .

Ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί, εκτός από μέρος των απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων που θα υποχρεωθούν να αμείβονται με το 50% των αποδοχών τους, και ένα ποσοστό των ασφαλιστικών τους εισφορών. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την σειρά του θα χρηματοδοτηθεί από το 1,4 δις ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE η οποία στοχεύει επίσης στην διατήρηση θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

“Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί, στον βέλτιστο βαθμό, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μέσα και πόρους, με δίκαιο τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση να είναι οι ελάχιστες δυνατές”, είπε ο υπουργός οικονομικών, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση έχει συνεκτικό και εμπροσθοβαρές σχέδιο για την οικονομία το οποίο και εφαρμόζει.

Στην κατεύθυνση αυτή υπενθύμισε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων ημερών:

1ον. Βγήκαμε χθες στις αγορές, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και δανειστήκαμε σημαντικό ποσό, με χαμηλό επιτόκιο στο ύψος της αντίστοιχης έκδοσης του προηγούμενου Οκτωβρίου, λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019.

2ον. Εκδίδουμε μεγαλύτερο ύψος εντόκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορονοϊού επίπεδα.

3ον. Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

4ον. Η οικονομία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

5ον. Υπεγράφη, από το Υπουργείο Οικονομικών, η δανειακή σύμβαση για το “SURE”, και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα